Een klassiek concert in de Glasfabriek, was wel even een uitdaging...

Een klassiek concert in de Glasfabriek, was wel even een uitdaging...

SCHIEDAM – “De piano moest nog even verplaatst worden toen het tijdens het repeteren ging regenen. Het dak bleek niet helemaal waterproof. Vocht is niet ideaal voor al die instrumenten die soms tonnen waard zijn. En toch spelen we ook onder deze omstandigheden; ons is niets te gek,” aldus dirigent Wim Steinmann vanavond in de Glasfabriek in Schiedam.

door Louise Melchers

Op vrijdag 23 september was en op zaterdag 24 september is op de bijzondere locatie van de Glasfabriek de muzikaal beeldende voorstelling 'Het verdronken land van Doggerland' te zien. De voorstelling wordt uitgevoerd door Domestica Rotterdam, een gezelschap dat bestaat uit musici van het Rotterdams Philharmonisch orkest.

Wim Steinmann: “Eigenlijk is het vanavond ook te koud voor de instrumenten, maar we hebben fantastische muzikanten die daar uitstekend mee om weten te gaan. We spelen graag op bijzondere locaties en werden geattendeerd op de Glasfabriek in Schiedam. Dat was wel even een uitdaging. De akoestiek is niet ideaal, maar we hebben er toch voor gezorgd dat het geluid optimaal klinkt, onder meer door het ophangen van doeken.”

Er zijn tijdens het concert volop geluidseffecten. Zo klinken er vanaf diverse plekken in de loods instrumenten. Een violist duikt op achter het publiek en trompettisten blazen vanuit de hoeken van de bedrijfshal. Soms lijkt het te onweren en te regenen, en soms hoor je het - daar had men geen invloed op - ook echt op het dak van de loods druppelen.

Zandkunstenares Rosa van der Vijver tekent gedurende de vijf kwartier dat het concert duurt minstens drie kwartier mee om het verhaal achter de muziek te laten zien.

De muziekstukken die gespeeld worden, zijn bestaande werken, op één na. Het afsluitende muziekstuk, Arid, is speciaal door Jan Willem Nelleke, de pianist, voor 'Het verdronken land van Doggerland' gecomponeerd. Vanavond is het in de Glasfabriek de wereldpremière van Arid.

Na afloop kregen het orkest en de zandkunstenares een staande ovatie van zeker vijf minuten en ging het publiek laaiend enthousiast weer naar buiten.

Zie ook ons andere artikel: Zandkunstenares steelt de show tijdens prachtig concert

domC

'Het verdronken land van Doggerland' is onderdeel van de viering 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg.

Gespeeld wordt:

Jean-Féry Rebel (1666-1747) – Cahos (uit Les Élémens)

Darius Milhaud (1892-1974) – La création du monde

Claudio Monteverdi (1575-1643) – Lamento della ninfa

Aram Chatsjatoerjan (1903-1978) – Adagio (uit Spartacus)

Aleksandr Mosolov (1900-1973) – De ijzergieterij

Charles Ives (1874-1954) The unanswered question

Jan Willem Nelleke – Arid (wereldpremière)

Kaarten
De voorstelling is nog te zien op zaterdag 24 september om 16.00 uur en 20.00 uur in de Glasfabriek in Schiedam. Er zijn voor beide voorstellingen van morgen nog kaarten beschikbaar. Meer informatie en bestellen van kaarten via domesticarotterdam.nl/doggerland
Kaarten kunnen morgen ook aan de zaal gekocht worden.

Hier lees je ons eerdere artikel met betrekking tot de aankondiging van het concert:
'Het verdronken land van Doggerland' in de Glasfabriek

Foto's door Louise Melchers

domB

23-09-2022