Er is een fonkelnieuwe insectenwand in De Boshoek

Er is een fonkelnieuwe insectenwand in De Boshoek

SCHIEDAM - Vandaag heeft Wha-Wing, een vrijwilliger van het educatief natuurcentrum De Boshoek, een tweede insectenwand in de tuin van dit natuurcentrum in Schiedam Noord gemaakt. Natuurfotograaf Ad Bakker doet hieronder verslag.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

wa2

De nieuwe insectenwand is aan de achterkant van de in De Boshoek liggende ijsvogelburcht gemaakt. Ook bij de nieuwe insectenwand kunnen - zoals bij de eerder gemaakte insectenwand - de mensen in rolstoelen, scootmobielen en rollators er eenvoudig bij. Zo kan iedereen daar weer op zoek gaan naar insecten. En voor de fotografieliefhebbers onder ons: we kunnen op deze plek ons hart gaan ophalen met het maken van macrofoto’s. Desgewenst kan ik de fotograferende natuurliefhebbers weer adviseren hoe je met eenvoudige en goedkope middelen schitterende macro’s kunt maken.

In het kader van de nieuwe insectenwand is er een klein uitgeschoten wilgenboompje verwijderd, zodat er weer wat meer licht in de tuin en op de insectenwand valt. Achter de biels is een stuk steigerhout geplaatst, dat het verzakken en afglijden van de aarde en zandheuvel tegenhoudt.  

Op de biels zijn de lavastenen zo geplaatst dat je de steigerplank bijna niet meer ziet. Op de foto hieronder is de steigerplank nog niet helemaal weggewerkt. 

walaatst-1

In de stenen met de bekende gaatjes en gangen verstoppen de insecten zich graag. Vanuit deze gaten en gangen jagen diverse insecten op hun prooi, maar kunnen ze zich ook beschermen tegen vogels en andere roofdieren die het op hen gemunt hebben. Achter de steigerplank zijn stukken dakpan neergelegd. Al met al is dit een goede plek geworden voor de insecten maar natuurlijk ook prima voor de amfibieën zoals kikkers en salamanders, die zich daar kunnen verstoppen tegen roofdieren.

Ik hoop snel de resultaten te kunnen laten zien van de macrofoto’s die de bezoekers en ik gaan maken met dank aan Wah-Wing die dit mogelijk heeft gemaakt.

Natuurcentrum De Boshoek is gevestigd aan het Bospad 3, 3121 CL in Schiedam

Voorbeelden van macrofoto's zie je in de laatste columns van Ad Bakker:
Zeer zeldzame cicade gespot bij Harg-Spaland

Beukenbladluizen kunnen irritant kleverig zijn

 

afbeelding
afbeelding

20-08-2022