Er is opnieuw schade aan sportpark zoals verzakkingen en sinkholes

Er is opnieuw schade aan sportpark zoals verzakkingen en sinkholes

SCHIEDAM - Uit recent onderzoek blijkt dat zich nieuwe schade voordoet aan het Sportpark Willem-Alexander, zoals nieuwe verzakkingen en sinkholes, schade aan de hekwerken bovenop en gebreken aan twee trappen.

Het college van B&W heeft de gemeenteraad per brief laten weten dat het overleg met de aannemerscombinatie A4all over de verzakkingen op Sportpark Willem-Alexander tot nu toe niet heeft geleid tot duurzame oplossingen voor de geconstateerde gebreken. Er is samen met Rijkswaterstaat een arbitrageprocedure aangespannen tegen A4all. Je leest hieronder een samenvatting van de brief aan de gemeenteraad.

De afgelopen periode is benut om zoveel mogelijk duidelijkheid en zekerheid over de technische aspecten te verkrijgen. Op basis van die onderzoeken en inzichten is de gemeente Schiedam samen met Rijkswaterstaat een juridisch proces gestart tegen A4all bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Daarbij eisen de gemeente en Rijkswaterstaat dat de aannemerscombinatie de gebreken aan Sportpark Willem-Alexander duurzaam moet herstellen. Als herstel niet mogelijk is, of niet realistisch is, vorderen de gemeente en Rijkswaterstaat een schadevergoeding van de aannemerscombinatie.

Tot nu toe heeft de aannemerscombinatie enkele tijdelijke maatregelen genomen om de sportvelden weer in gebruik te kunnen nemen. De gemeente Schiedam wil echter een sportpark van een deugdelijke kwaliteit waarbij verzakkingen en verplaatsingen zoals er zijn ontstaan niet voorkomen.

Uit recent onderzoek blijkt helaas ook dat zich nieuwe schade voordoet, zoals het ontstaan van nieuwe verzakkingen en zogenaamde sinkholes, verzakkende keerwanden in de parkeerluifels en schade aan de hekwerken hier bovenop, schade aan ballenvangers en gebreken aan twee trappen waardoor de toegankelijkheid ervan in het geding komt. Ook zijn er onvolkomenheden geconstateerd aan de noodvoorzieningen die eerder zijn getroffen bij veld 2 en 3.

trap1

De arbitrale gang wordt gemaakt samen met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft onder meer opdracht gegeven voor de aanleg van de luifels en de zettingsvrije plaat; de gemeente Schiedam heeft opdracht gegeven voor aanleg van de sportvelden en het gebouw. De gemeente en Rijkswaterstaat eisen dat aannemerscombinatie wordt veroordeeld tot het herstel van alle gebreken, versterkt met een stevige dwangsom. De verwachting is dat het arbitrale vonnis wordt uitgesproken in de eerste helft van 2022.

Een veilig gebruik van het sportpark staat voorop. Met het oog daarop wordt het park regelmatig gemonitord. Als er spoedherstel nodig is vóórdat de uitspraak is gedaan, zal de gemeente dit laten uitvoeren.

Lees ook ons artikel over de ontwikkeling van groen en de nieuwe naam van een deel van het park, Amalia Park:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/deel-van-sportpark-willem-alexander-wordt-amalia-park

Foto’s: nieuwe schade bijvoorbeeld aan de trappen, “Er is wederom een  gevaarlijke situatie ontstaan bij Sportpark Willem-Alexander. Door verzakkingen is het pad boven aan de trap (Vlaardingse zijde) gevaarlijk schuin komen te liggen. Je wordt bijna gelanceerd bij het betreden van de trap”, zo meldde onze lezer Rob van der Stel ons bij de foto’s die hij ons stuurde

trap2

 

22-12-2020