Plein aan Broersvest met nieuwe ingang voor Theater aan de Schie

Er komen 37 nieuwbouwwoningen naast Proveniershuis

Er komen 37 nieuwbouwwoningen naast Proveniershuis

SCHIEDAM - Op de Overschiesestraat (hoek Broersvest) tegenover het Proveniershuis komt een nieuw appartementengebouw van ongeveer 7 verdiepingen met 37 woningen. Op het plein komt een eigen ingang van het Theater aan de Schie.

door Jan Schrijver

Op het plein zou op de benedenverdieping van het appartementengebouw een café-restaurant kunnen komen, hetgeen een goede locatie kan zijn gezien het feit dat op het plein de nieuwe theateringang komt. Aan de andere kant van het plein is er ruimte voor groen en ligt de ruïne, een rijksmonument. Doordat een deel van de huidige vleugel van het Stadskantoor wordt gesloopt, komt de ruïne beter in het zicht te liggen. Het groen van het plein kan dan met wandelmogelijkheid langs de ruïne goed aansluiten op het beoogde stadspark op het Stadserf.

Deze bouw van het nieuwe appartementengebouw en van de nieuwe theateringang plus de herinrichting van de buitenruimte zou mogelijk kunnen plaatsvinden in de periode 2022 – 2024. Dit wordt fase 1 van het plan genoemd (zie voor fase 2 ons eerdere artikel).

Voor de gemeente brengt dit plan, aldus wethouder Fahid Minhas, geen grote investeringen met zich mee, omdat de verkoop van de grond voor de woningen bij de gemeente het nodige geld in het laatje brengt. Bovendien mag een deel van de ENECO-miljoenen aan een nieuwe theateringang worden besteed. Ook gaat de gemeente kosten besparen door de zelfstandige ingang van het theater. In de huidige situatie worden er bij openstelling van het theater ’s avonds of in het weekeinde namelijk kosten gemaakt door de gemeente die dan een beveiliger inzet in de gemeenschappelijke ingang van theater en Stadskantoor.

Er wordt in de herontwikkeling van Stadskantoorcomplex en Stadserf in twee fases gewerkt om risico's voor de gemeente te spreiden, zo legt Fahid Minhas uit, omdat immers onder meer de woningmarkt over de jaren heen kan fluctueren.

Lees meer in ons eerdere artikel over fase 2:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/er-komen-66-woningen-in-dit-nieuwe-gebouw-bij-stadskantoor

 

Afbeelding: maquette van de mogelijke nieuwe situatie

17-12-2020