SCHIEDAM - Tijdens manifestatie Zie de Schie 2024 kon men afgelopen weekend een aantal panden langs de Schie bezoeken onder leiding van gids Rob van der Stel. De eigenaren hadden hun huis opengesteld voor bezichtiging en vertelden enthousiast over hun pand.
door Louise Melchers (tekst) en Rob van der Stel (foto's)
Vanaf molen De Kameel gaan we richting het gebied dat ligt tussen de Schie, de Noordvest en de Korte Haven, ook wel het SchieNoKo-gebied genoemd. We lopen langs de St. Joris Doele, ooit ontworpen door stadsarchitect Ary van Bol'Es. Het gebouw werd gebruikt door de Schiedamse schutterij en maakte deel uit van een geheel van gebouwen en pleinen waarop de schutters oefenden in marcheren en in het omgaan met de wapens. 's Winters oefenden de schutters in de iets verderop gelegen Drilschuur, die daaraan zijn naam te danken heeft.
Vanaf circa 1850 krijgt het gebied een meer industriële functie en komen er distilleerderijen, mouterijen en andere panden. Op het Dirkzwagerterrein naast de Doele nemen we een kijkje in een voormalige branderij (inmiddels een rijksmonument) van Dirkzwager. Dit pand wordt binnenkort omgebouwd tot het Distillers Hotel. Veel historische elementen zullen behouden blijven bij deze verbouwing, aldus architect Gideon Peele.
We lopen langs de nieuwbouwwoningen, richting de Ooievaarsbrug en nemen een kijkje bij een van de oudste panden aan de Schie. Het pand Schie 84 werd waarschijnlijk al in 1668 gebouwd. De huidige bewoner Rudi Atman, architect en kunstenaar, vertelt over het pand en maakt zijn verhaal aanschouwelijk met een door hem gemaakte maquette van het huis (zie foto hieronder). Het huis is waarschijnlijk als T-vormige wevershoeve gebouwd, bestaande uit een woonhuis met een bijgebouw. Rudi Atman vertelt ook dat het huis op de Vlaamse manier gebouwd is, wat te zien is aan de steenverbanden. Het is waarschijnlijk gebouwd door een welgestelde familie. De pui van het huis met de guirlandes boven de ingang stamt uit 1780 en is gebouwd in classicistische stijl.
In het woonhuis aan Schie 94 (foto hieronder) was vroeger een distilleerderij van de firma Wenneker gehuisvest. Het pand werd in 1892 aangekocht door Joannes Wenneker, maar hij verkocht het in 1903 alweer aan J.C. van der Tuijn die een vieux op de markt bracht, genaamd Du Jardin. In de jaren vijftig verhuisde dit bedrijf naar Rozendaal en verpauperde het pand aan de Schie, net als veel andere bedrijfspanden toen. Eind jaren tachtig werd het pand op initiatief van Stadshersel Schiedam gerestaureerd. Momenteel wordt het gebruikt als woning en ook hier mochten we even binnengluren.
Ook het Zakkendragershuis uit 1725 had zijn deuren voor ons geopend. Hier konden we bekijken hoe de zakkendragers moesten 'smakken' (met dobbelstenen gooien) om aan het werk te kunnen. Het gilde was belangrijk in de Schiedamse economie, want het kreeg in 1465 het exclusieve recht om goederen te laden en te lossen.
Lees ook het artikel over de trekvaart van Schiedam naar Overschie:
Kijk mee vanaf het water (zie de verscheidene foto's in het artikel)
Vanochtend vanuit Schiedam met de trekschuit naar Overschie