Schriftelijke vragen aan college b&w over Brandersfeesten

'Het wordt de horeca moeilijk gemaakt vergunning te krijgen'

'Het wordt de horeca moeilijk gemaakt vergunning te krijgen'

SCHIEDAM - Marvin Janssen, fractievoorzitter van Alles voor Schiedam, heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van b&w over de Brandersfeesten. Hij vraagt onder meer hoeveel vergunningaanvragen er lopen voor door de horeca te organiseren activiteiten tijdens de feesten. Het wordt horecaondernemers moeilijk gemaakt om een vergunning te krijgen. Het zou juist makkelijker gemaakt moeten worden. Dat staat in het coalitieakkoord. Hieronder kun je de vragen en de inleiding erop integraal lezen.

"Geacht College,
Op grond van art. 43 van het reglement van orde stelt Alles voor Schiedam de volgende vragen aan het college.

Dit jaar vinden voor het eerst na 2 jaar de Brandersfeesten weer plaats in Schiedam. Een weekend vol gezelligheid waar veel Schiedammers, jong en oud, naar uitkijken. Ook voor de lokale horecaondernemers zou dit een weekend moeten zijn om naar uit te kijken, juist deze ondernemers hebben het namelijk de afgelopen coronaperiode erg zwaar gehad. Wij hebben de laatste tijd met meerdere horecaondernemers gesproken en veel van hen hebben aangegeven dat zij niks gaan organiseren voor de Brandersfeesten, omdat het voor hen moeilijk wordt gemaakt om een vergunning te krijgen. In het coalitieakkoord staat juist dat de gemeente het voor lokale horecaondernemers makkelijker wil maken om iets te organiseren wat goed en leuk is voor de stad. De aankomende brandersfeesten
hadden hier een uitgelezen kans voor geweest.

Wij hebben begrepen dat voorheen horecaondernemers hun vergunning in moesten dienen bij Stichting Brandersfeesten en dat zij deze aanvragen bundelden tot één complete aanvraag voor de gehele stad. Dit jaar moeten de ondernemers hun vergunning weer zelf aanvragen bij de gemeente, maar dienen zij wel met de Stichting Brandersfeesten af te stemmen wat zij precies willen organiseren en waar precies. Dit terwijl de Stichting zelf ook een groot evenement organiseert aan het Land van Belofte. Dat horecaondernemers zich niet geholpen en gesteund voelen door gemeente dan wel de Stichting Brandersfeesten vinden wij een zorgelijk signaal met als gevolg dat veel ondernemers ervoor hebben gekozen om niets te gaan organiseren tijdens de komende Brandersfeesten. Daarnaast is ons ter ore gekomen dat de stichting wat problemen heeft met het organiseren van de veiligheid rondom de Brandersfeesten.

Wij zouden graag een aantal vragen stellen om te achterhalen wat de rol van de gemeente en de Stichting is, welke keuzes het college daarin heeft gemaakt en hoe deze situatie is ontstaan.

Vragen:
1. Heeft het college, net als Alles voor Schiedam, de indruk dat er minder vergunningaanvragen zijn ingediend dan tijdens eerdere Brandersfeesten?
2. Hoeveel aanvragen zijn er ingediend bij de gemeente Schiedam door horecaondernemers
voor activiteiten gedurende het weekend van de Brandersfeesten?
3. Hoeveel van deze vergunningaanvragen zijn er momenteel al verleend? Hoeveel zijn er nog in behandeling? En wat is de gemiddelde responstijd op een dergelijke vergunningaanvraag?
4. Hoeveel subsidie krijgt de Stichting Brandersfeesten van de gemeente Schiedam?
5. Wat is het doel van de Stichting Brandersfeesten en wat verwacht het college dan ook van de stichting?
6. Welke activiteiten worden van deze subsidie georganiseerd en betaald?
7. Hoe wordt de veiligheid geborgd? Wordt dit centraal geregeld door de Stichting
Brandersfeesten of moeten ondernemers dit zelf borgen.
8. Wat is de bedoeling van het evenement op het Land van Belofte?
9. Hoe wordt voorkomen dat een dergelijk evenement ten koste gaat van de lokale horecaondernemers?

Gelet op de naderende datum van de Brandersfeesten zouden wij graag zo snel mogelijk antwoord op deze vragen ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Marvin Janssen,
fractievoorzitter Alles voor Schiedam"

Lees ook ons eerdere artikel van vandaag:
Raadslid Marvin Janssen heeft grote zorgen over het feest dat eindelijk weer mag. De horeca weet een maand vóór de Brandersfeesten nog van niets

Foto: de fractie van Alles voor Schiedam, links Marvin Janssen en rechts Jeroen Trouborst

19-08-2022