Hier wemelt het: nieuwe insectenwand in natuurcentrum De Boshoek

Hier wemelt het: nieuwe insectenwand in natuurcentrum De Boshoek

SCHIEDAM - In natuurcentrum de Boshoek in Schiedam Noord is onlangs een insectenwand aangelegd en er komt er nog een. Ad Bakker, die op onze website columns schrijft over de natuur in onze stad en die columns rijkelijk illustreert met foto's die hij maakt, is erg blij met de insectenwand. Hij schrijft hieronder waarom en laat meteen zien wat er zoal leeft in zo'n insectenwand.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Een paar weken geleden werd er door Hans en Wah-Wing, beiden vrijwilliger van het educatief natuurcentrum de Boshoek, spontaan een insectenwand gefabriceerd. En zoals je kunt zien aan de foto's, ging dat niet vanzelf. Er werden stukken hout, stenen en stukjes dakpan gestapeld, waaronder de insecten de komende wintermaanden kunnen schuilen.

hanwah

Natuurlijk maken kikkers, padden en salamanders daar ook graag gebruik van. En in de zomer als het heel erg warm is, kunnen ze dan natuurlijk ook schuilen voor de hitte. Maar insecten verstoppen zich ook graag als het donker wordt, zodat rovers ze minder snel te pakken kunnen krijgen als ze zich verstoppen in scheuren of holtes.

hanswah2

Rolstoelgebruikers zoals ik met interesse in de natuur maken daar uiteraard graag gebruik van. Ze kunnen nu met grootgemak de stukjes hout etc. oppakken om te kijken of er een insect te vinden is, en voor de fotografen, om de insecten te fotograferen. Ook het lesgeven in macrofotografie wordt nu voor mij een stuk eenvoudiger.

Wat nu na een paar weken opvalt is dat de meeste insecten zich verschuilen onder de stukjes dakpan, grijs of oranje, dat maakt niet uit. Op dit moment zijn de winterinsecten zoals de bolvormige springstaartjes veelvuldig aanwezig. Dit zijn in de wintertijd ook mijn favoriete beestjes, vooral omdat er niet een hetzelfde is. Eigenlijk onvoorstelbaar dat deze diertjes die zo klein zijn dat je ze haast niet of in het geheel niet kunt zien de vorst overleven. Sterker nog, ze houden ervan en zijn daarom in de zomer ook niet te vinden. Dus om ze te kunnen fotograferen moet je wel het ijskoude weer trotseren. Hieronder zie je enkele springstaartjes.

spring

Maar ook de stofluis, knotskronkel (miljoenpoot), de gifgroene zweefvlieglarve en het bijzondere isus-beestje zijn we er - in de paar weken tijd dat de insectenwand ligt - al tegengekomen. En dat is nog niet eens alles. 

vieraf-1

Ook onderstaande cicade met het mooie rode oogje en de larve en pop van het lieveheersbeestje en ook nog een roofmijt die op jacht was kon ik fotografisch vastleggen. Ik ben ook razend benieuwd welke insecten er in de toekomst nog meer gebruik gaan maken van deze insectenwand. 

cicade

Inmiddels heb ik vernomen dat er nog een insectenwand gaat komen ergens in de tuin, waar de meeste paden overigens ook toegankelijk zijn gemaakt voor rolstoelgebruikers.

De Boshoek aan het Bospad 3, 3121CL  is geopend op dinsdag van 10.00-12.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur.

Hier lees je de vorige column van Ad Bakker:
De pissebedden horen tot de kreeftachtigen

Jan Willem de Boer was deze week - tijdens de Dag van de Vrijwilliger - te gast bij de Boshoek en maakte onderstaande reportage:

10-12-2021