Historische Theaterwandelingen Utile Dulci

Historische Theaterwandelingen Utile Dulci

SCHIEDAM - Op zondag 25 augustus, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2024 zet Utile Dulci elke dag twee wandelingen op touw door het stadshart van Schiedam. Twaalf acteurs en actrices spelen onderweg enkele scènes rond verrassende historische gebeurtenissen. Er zijn twee voorstellingen per dag: een om 11.30 uur en een om 14.30 uur. Duur ongeveer 1,5 uur.

Ooit had Schiedam de bijnaam ‘Zwart Nazareth’ vanwege de barre omstandigheden waaronder de bewoners van deze jeneverstad moesten leven. De komst van Circus Henny was voor hen een jaarlijks lichtpuntje. Ook Blazer’s dierentuin was goed voor een uitje. De legendarische Josephine Baker kwam er op bezoek.

In Schiedam zijn heksenprocessen gevoerd. Je kunt het je nauwelijks meer voorstellen. Schiedamse vrouwen moesten vechten voor hun onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Sommigen droomden ervan om de stad te kunnen verlaten.

En er was ook een welgestelde Schiedammer die zijn jeneverstokerij ‘Daniël Visser en Zoonen’ (van het merk ‘De Graauwe Hengst’) verkocht, de stad ontvluchtte en de wereld in trok. Dat was Philips Visser. Bijna niemand kent deze avonturier die onbekende bergketens in kaart bracht en daarmee de laatste ontdekkingsreiziger van Nederland is geworden.

Wandel mee. En luister onderweg naar deze boeiende verhalen die de spelers van UD aan de vergetelheid ontrukken. Zij doen dit onder regie van Stephan W. Zeedijk.

De route begint bij de Korenbeurs,
Lange Haven 145 en eindigt ongeveer 1,5 uur later ter hoogte van Podiumcafé De Graauwe Hengst, Lange Haven 28. Kaarten kosten € 15 en zijn inclusief een drankje na afloop. Leden van Utile Dulci en van de Historische Vereniging Schiedam krijgen € 5 korting.

Kaarten bestellen
U kunt kaarten bestellen via de site van Utile Dulci: https://www.ud1911.nl/voorstellingen

Leden van de Historische Vereniging kunnen gebruik maken van de
kortingscode: UDHV2024

Tientjeslid UD voor een jaar
Bent u geïnteresseerd in de toneelactiviteiten van UD? U kunt, door een kaartje te kopen voor de historische theaterwandeling, meteen voor een jaar lid worden van UD (lidmaatschap eindigt automatisch). Meer informatie tijdens de theaterwandeling.

Foto: een muurschildering met historische reclame voor jeneverlabel 'De Graauwe Hengst', zie verder dit artikel: https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/per-week-verliet-er-meer-dan-een-miljoen-liter-jenever-de-havens

07-08-2024