Burgemeester in 18e corona-update aan de gemeenteraad

In totaal 49 corona-doden te betreuren in Schiedam

In totaal 49 corona-doden te betreuren in Schiedam

SCHIEDAM -  "Helaas zijn er in Schiedam in totaal 49 doden te betreuren, 13 meer dan in de vorige update-brief." Dit meldt burgemeester Lamers in de gisteren naar de gemeenteraad gestuurde en vandaag in het openbare documentensysteem van de gemeente gepubliceerde brief. De burgemeester gaat verder onder meer in op handhaving van de coronamaatregelen. 

De vorige corona-update-brief (als zeventiende update genummerd) dateert van 12 november 2020. Sinds het verschijnen van deze recente update (als achttiende update genummerd) zijn er opnieuw Schiedammers als overleden gemeld door het RIVM, zo ook in de melding van vandaag, zie:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/rivm-meldt-overlijden-schiedamse-coronapatient-en-dagtotaal-van-45-positieve-tests

En zie gisteren:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/rivm-meldt-overlijden-schiedamse-coronapatient

Het totaal overledenen dat door het RIVM voor Schiedam gemeld wordt, staat vandaag (inclusief de melding van vandaag en gisteren) op 48. 

Strengste lockdown tot nu toe
We hebben sinds dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 te maken met de strengste lockdown tot nu toe, aldus de update nummer 18. "Het team Toezicht en Handhaving is nog altijd actief betrokken bij het toezicht op en de handhaving van de aangescherpte coronamaatregelen. De strenge lockdown maakt het extra noodzakelijk dat er toezicht wordt gehouden, omdat inwoners dat ook van ons verwachten", zo schrijft burgemeester Lamers aan de gemeenteraad. Niet langer is voor de handhaving de regionale noodverordening van kracht, maar de landelijk geldende ministeriële regeling. "Dit heeft voor Toezicht & Handhaving (T&H) onder andere een aantal administratieve aanpassingen gevraagd. De handhavingsstrategie is onverminderd duidelijk, eerst waarschuwen en pas bij een tweede overtreding bekeuren."

Uitzondering daarop vormen de overtredingen van groepen die willens en wetens de coronamaatregelen overtreden. 

Tussen 4 november en 8 december zijn de volgende met corona samenhangende handelingen van T&H in het systeem geregistreerd: 243 waarnemingen, 100 formele waarschuwingen en 43 bekeuringen. 

De burgemeester: "Op straat is het gemiddeld rustig te noemen. In het weekend rond black-Friday is extra inzet geweest in de winkelcentra om ook daar toe te zien op de naleving van de coronamaatregelen. Met name de Passage was erg druk. In de wijken Nieuwland, Groenoord en Spaland/Woudhoek bestaat veel vuurwerkoverlast. Politie, jongerenwerkers, V&Cb en T&H hebben meerdere gezamenlijke acties georganiseerd waarbij ook diverse boetes zijn uitgeschreven. Met name de overlast bij het parkje bij de Bernardus  IJzerdraatsingel heeft veel inzet gevraagd."

"De op 14 december aangekondigde maatregelen vragen extra aandacht naar de vertaalslag in de praktijk. De nadruk van het toezicht ligt daarbij op de verplichte sluiting van winkels met niet-essentiële goederen en de groepsgrootte van meer dan 2 personen. Helaas hebben we gezien dat sommige ondernemers de grenzen van de mogelijkheden opzoeken en daar ook overheen gaan."

"Vanaf dinsdag 15 december zijn alle niet-essentiële winkels gesloten. Voor veel ondernemers kwam deze maatregel onverwacht. Normaal gesproken is december een drukke en belangrijke maand. In het begin waren er veel vragen over wat essentieel is en niet. Daarvoor is een landelijke lijst opgesteld. Alleen voor bloemisten is het toegestaan met een kraampje voor de deur bloemen en kerstbomen te verkopen, dit t/m 24 december. Voor andere branches is dat niet toegestaan, hoewel sommige ondernemers dat toch proberen. Dat is vervelend en ingrijpen was soms nodig. Afhalen bij de horeca en de coffeeshops mag nog wel. Het bezorgen van eten en producten mag ook."

"De gemeente heeft onder andere met het Centrummanagement gesproken. Daaruit bleek dat ondernemers zich afvroegen of klanten nog wel bestellingen in de winkel mochten ophalen en of zij zelf nog wel in de winkel aanwezig mochten zijn om klusjes uit te voeren. Ik snap dat die onrust en soms ook onduidelijkheid er is. Maar toch moeten we scherp blijven op de geldende maatregelen. Inmiddels is er meer duidelijkheid. Tegelijkertijd ontstonden er al snel allerlei initiatieven om er het beste van te maken. Ondernemers gingen hun producten zelf bezorgen, maakten werk van het aanpassen van hun website of gingen aan het klussen in hun winkel."

Daaruit kun je dus afleiden dat afhalen van bestellingen in de verplicht gesloten winkels niet mag, maar klusjes doen door de winkeliers in hun winkel wél. 

Hier kun je de volledige brief van de burgemeester aan de gemeenteraad downloaden:
https://schiedam.notubiz.nl/document/9585966/1/Brief%20burgemeester%20Lamers%2023%20december%202021%2018e%20update%20corona-aanpak%20Schiedam

 

 

24-12-2020