Nieuwe kunstenaars bij tentoonstelling Nieuwe Impuls van KunstWerkt

Jim Karstel tekent vaak op locatie in Rotterdam

Jim Karstel tekent vaak op locatie in Rotterdam

SCHIEDAM - Tijdens de expositie Nieuwe Impuls bij Stichting KunstWerkt in Schiedam kan het publiek kennismaken met nieuwe deelnemers. Eén van de nieuwe deelnemers is Jim Karstel (88).

door Louise Melchers

Jim Karstel werd geboren in Rotterdam Blijdorp en voltooide hbs B. Veel van zijn klasgenoten gingen naar Delft, maar hij koos voor de kunst en ging naar de kunstacademie in Rotterdam om te tekenen. 

Aanvankelijk hing zijn werk niet vaak op tentoonstellingen, zoals nu bij Kunstwerkt, maar verscheen het in diverse landelijke en regionale kranten, waaronder de NRC en het Groninger Dagblad. Ook verscheen zijn werk in verschillende tijdschriften.

"Voor de krant werken was best aanpoten," vertelt hij, "want toen bijvoorbeeld de Van Brienenoordbrug rond 1965 gebouwd werd, ging ik daar ’s ochtends naartoe en moest mijn tekening ’s avonds in de krant staan."

Hij reist regelmatig met de metro en tijdens zijn reis is hij vaak aan het krabbelen, bijvoorbeeld achter op een krant. Deze krabbels werkt hij dan later thuis uit. Ook tekent hij op diverse locaties in Rotterdam.

Op de foto boven laat hij zien hoe hij sinds een jaar of acht ook de computer kan gebruiken bij het uitwerken van zijn werk. "Toen ik nog met aquarel werkte, kon ik de lucht niet zo makkelijk aanpassen, dat gaat met de computer heel wat eenvoudiger."

Hoewel hij na zijn huwelijk verhuisde naar Capelle aan den IJssel, bleef hij voor een groot deel toch in Rotterdam tekenen. “In Capelle kun je wel tekenen, maar vooral landschappen. In Rotterdam zijn er interessante bouwwerken te zien en te tekenen."

Een ander werk van hem is te zien via de etalage in de Lange Nieuwstraat. Het is een weg in Frankrijk die tussen de korenvelden doorloopt.

Momenteel is hij bezig met het maken van kleurrijke stillevens. Hij laat me een foto zien waarop onder meer een doosje Zwaluwlucifers te zien is en vertelt hoe hij dat maakt. Hij tekent het op de computer helemaal in het groot na. "Het lastigst zijn de letters, want afhankelijk van je kijkrichting moeten die gebogen worden en dat moet echt handmatig gebeuren."

Vandaag heeft hij zelfs een nieuwe tool op zijn telefoon ontdekt. Die gaat hij straks verder onderzoeken, maar hij lijkt hem heel bruikbaar. "Je ziet het. Ik ben dan misschien wel op leeftijd, maar ik ben nog volop in ontwikkeling," vertelt Jim.

Het werk van Jim Karstel is nog tot en met 4 februari te zien bij Kunstwerkt tijdens de tentoonstelling Nieuwe Impuls, een groepsexpositie van nieuwe deelnemers van KunstWerkt.

Nieuwe Impuls, 11 januari t/m 4 februari 2024. Lange Nieuwstraat 191, Schiedam

Lees ook ons eerdere artikel:
‘Aanwas gelouterde kunstenaars uit wijde omgeving Schiedam, met breed palet werk’
KunstWerkt opent het jaar met expositie ‘Nieuwe Impuls’

Foto: Jim Karstel legt uit hoe hij de computer inzet bij een van zijn werken

25-01-2024