Dankzij Schiedamse student Sander Verkouter:

Kinderen in Suriname dragen shirts van Nexus, Pollux, VVK, Sparta, Zwaluwen en Harga

Kinderen in Suriname dragen shirts van Nexus, Pollux, VVK, Sparta, Zwaluwen en Harga

SCHIEDAM - De Schiedamse student Sander Verkouter heeft 170 sportshirts en andere sportkledingstukken uitgedeeld aan kinderen in Suriname. Je kunt daardoor nu jongens en meisjes in Paramaribo rond zien lopen met kleding van voormalige clubs als Harga en VVK en bestaande clubs als Nexus, Zwaluwen, Pollux, Sparta en Feyenoord.

door Louise Melchers

Niet alleen de shirts van clubs uit de regio vonden gretig aftrek, maar ook de zogenoemde merchandise van buitenlandse clubs als Barcelona, Real Madrid, PSG en Tottenham Hotspur werden met gejuich ontvangen door de kinderen.

Enige tijd geleden deden we via De Schiedammer Online een oproep voor Sander Verkouter uit Schiedam. Hij haalde zijn vwo-diploma op Sg Spieringshoek en studeert nu bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor zijn stage in Suriname zocht hij voetbalshirts en andere sportkleding voor kwetsbare kinderen. Hij vertrok uiteindelijk met in zijn koffers ruim 170 shirts en andere kledingstukken in diverse maten. Inmiddels is hij in Suriname aangekomen en heeft hij de shirts en andere kledingstukken aan de kinderen kunnen uitdelen.

In het huis van Stichting Hoop voor Kinderen wonen ongeveer 45 ouderloze kinderen die de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Het huis is overvol en de kinderen slapen met zo’n 10 kinderen in kleine kamers met stapelbedden. Ze worden verzorgd door twee leidsters die dit werk vrijwillig doen en daarvoor een kleine vergoeding krijgen. Om rond te kunnen komen hebben ze naast dit vrijwilligerswerk ook nog een betaalde baan. Voedsel krijgen ze via donaties van bedrijven en sponsoren.

Sander laat weten dat zijn stage bij Stichting Hoop voor Kinderen inmiddels gestart is. “Het is een bijzondere stageplek en ik kom met allerlei overheidsinstanties in contact.” Inmiddels is hij toegetreden tot het bestuur en zal hij ook in Nederland werkzaamheden voor de stichting blijven verrichten.

“Er is echt een nieuw pand nodig, maar dat kost al gauw zo’n vier à vijf ton,” vertelt Sander. De Surinaamse minister van Openbare Werken die hij sprak, vertelde grond ter beschikking te kunnen stellen, maar voor het huis zijn donateurs nodig.

Tussendoor probeert Sander ook met de kinderen op te trekken. “Dat is wel mooi, maar het is soms heftig te horen wat ze allemaal hebben meegemaakt. Psychologische en pedagogische hulp ontbreken, maar daar hebben de kinderen wel behoefte aan.”

In de weekenden probeert Sander een beetje op avontuur te gaan, maar hij is ook veel aan het werk, omdat hij dat eigenlijk gewoon ook heel leuk vindt. “Dat huis is wel een meerjarenplan, maar het moet er echt komen. Ik ben nu bezig om acties te bedenken, waarmee daarvoor geld ingezameld kan worden.”

Lees hier ons eerdere artikel over Sanders inzamelingsactie: https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/vul-de-koffer-van-sander

sander3

25-01-2022