SCHIEDAM - Mooi weer en een uitstekende stemming begeleidden op frivole wijze de opening van het Jeneverfestival. Dit tweedaagse festijn van Hollandse connaisseurs beleefde een officieuze opening bij het standbeeld van Proosje. De trotse creatie van Schiedammer Harr Wiegman.
Of, zoals zijn broer en kunstenaar Diet het verwoordde: ‘Een mooi eerbetoon.’
Daarna ging het onder begeleiding van de Rijnmondband richting Havenkerk. De plaats waar alle drieëndertig distillateurs een stand bemanden en tot en met morgen (zondag 30 maart) ook blijven bemannen.
Klokslag 12.30 uur de officiële opening. Burgemeester Harald Bergmann mocht als eerste een fles Stokertrots in ontvangst nemen uit handen van de vertrekkende Rutger Vismans. Stokertrots, voor wie niet in de gelegenheid is het Jeneverfestival te bezoeken, wat overigens een gemis is, is een moutwijnjenever volgens eeuwenoude methode gestookt in de historische branderij van het Jenevermuseum. Niet geheel toevallig bijna buurman van de Havenkerk. Ook mocht de burgemeester twee eerste exemplaren van distilleerderij Koninklijke De Kuyper ontvangen uit handen van Ronald Mol Harteveld, hetgeen te zien is op de foto boven het artikel (zie verder ons eerdere interview met Ronald over deze speciale editie jenever en likeur).
Van de drieëndertig distillateurs deden we er een paar aan. We lieten ons analoge algoritme zijn werk doen en troffen zelfs enige primeurtjes van het jeneverfront.
Catz Distillers
Bij de “vadertjes” Catz Richard Zijlstra en Dick Kraak, kantoorhoudend op Schiphol, een bodempje Dry Gin met stevige bite. ‘Dit is een gin voor serieuze mensen,’ aldus Richard. ‘Niet voor kleine kinderen met een alcoholpercentage van 48,2. Wij beogen een licht chauvinistische gin te maken waarbij de liefde voor Nederland voorop staat. Dat zien wij als onze plicht.’
Een nipje No Catz No Glory van dit bedrijf uit 1789, dat als één van de weinigen het predicaat World Class Distillery dragen mag, scheidt inderdaad direct de mannen van de knapen. Gebotteld in een klassieke “kelderfles” een smaakvol sieraad in elke drinkgelegenheid. Uit en thuis.
Zelf mogen Richard en Dick ’s avonds graag op elk hun eigen bank plaats nemen (de voeten op tafel en met passende muziek of een goed gesprek) en een glaasje nuttigen. Dan komen ingrediënten als cayennepeper, gember en laurier pas goed tot hun recht.
Bobby’s Dry Gin
Bij Bobby’s Dry Gin had voor de verandering een niet vloeibare traktatie. Daar werden we deelgenoot van de limited chocoladereep, om het maar eufemistische uit te drukken. Van familieformaat, maar niet voor de allerjongsten, want deze handgemaakte traktatie is op basis van Bobby's Dry Gin, smeuïge karamel en fluweelzachte melkchocolade en smaakt hemels. Los nog van de subtiele maar kruidige tonen van citroengras, kruidnagel en staartpeper doet de reep eniszins denken aan de kenmerkende mix van Dutch Courage & Indonesian Spirit.
Deze Bobby’s Gin x Bonte Koe Collab is een stevige aanrader. ‘Het zat er al enige tijd aan te komen,’ aldus oprichter David Blom, ‘die samenwerking met De Bonte Koe. Twee smaken combineren tot een nieuw product. Maar we zijn nog niet uitgedacht. In het kader van Schiedam 750 zit er nog iets aan te komen deze zomer.’
Daarnaast heeft Bobby’s nog een samenwerking met De Bonte Koe. Namelijk een “overlevingspakket: waarin vier blikjes gin (met tonic, Pink Lemonade) en de reep. In handige meeneemdoos met handvat niet alleen een cadeau van formaat maar ook handig op reis of bij een picknick. Dit feestelijke To-Go Gift Pack kun je ondermeer kopen bij: De Bonte Koe het Jenevermuseum, Wijnhandel van Dijk en online via: LINK en LINK II.
Jenevermuseum Schiedam

Buiten kregen de bezoekers al een proefglaasje Stokertrots. Ook hier een stevige aanrader met een smaak van stavast die wel in de mond begint, maar ver daaronder pas eindigt. Ondanks dat is de smaak, dankzij de ingrediënten gember en mandarijn, fris. Volgens diverse connaisseurs en barman Michael ook ideaal om te mixen met gemberbier.
‘Niet in de koel- of (als je wat ouder bent) ijskast bewaren.,' luidde het welgemeende advies. 'Gewoon op kamertemperatuur. Dat geldt trouwens voor de meeste zo niet alle distillaten. Als je een slokje ijskoude drank neemt, slaan namelijk je smaakpapillen dood.’
Rutger Vismans en Renata Gvozden

Een meter verder staat Rutger Vismans. Scheidend hoofdstoker van het Jenevermuseum. Na zeven jaar Jenevermuseum vertrekt hij naar het hoofdstedelijke Amsterdam om daar bij Wynand Fockink gewoon stoker te worden.
‘Ik voelde dat ik toe was aan verandering van werkomgeving. Op de boekenplank thuis stonden achtenveertig flessen distillaat waar ik dromerig naar kon kijken alsof daar ergens een oplossing voor mijn onbestemde gevoel lag. Mijn vrouw zei: “Als je iets anders wil, dan staat daar (op die boekenplank, dus) de oplossing. Het toeval wilde dat er een vacature was bij Wynand Fockink (stoker Nicolas Tobie neemt per 1 mei a.s. de Vlaardingse Distilleerderij Van Toor over, red.) en op die vrijkomende plek mag ik straks beginnen: onderaan en als stoker. En dan langzaam in het bedrijf groeien. Met op termijn mezelf smaaktechnisch bemoeien met Private Labels. Dat lijkt me wel wat.’
Zijn opvolger bij het Jenevermuseum is ook al bekend. Dat is Renata Gvozden: ‘Rutger gaat me nog 2-3 maanden begeleiden en inwerken. Dat is fijn en geeft vertrouwen. Samenwerken met masterdistiller Monique ten Kortenaar … ik zie er nu al naar uit.’
Binnenkort volgt in De Schiedammer Online een interview met Renata Gvozden.
Bastiaanse High Spirits

Voor het tweede jaar deelnemer is het Tilburgse Bastiaanse High Spirits een relatieve nieuwkomer op het Jeneverfestival. Met kleurige etiketten en distillaten waarop namen als Hazelnoot Rum en Sleedoorn Rum een geheel andere invalshoek. Maar ook met Bam en Ouwe grappamaker een welkome aanvulling op de toch al niet malse vaderlandse spirituoso markt.
Bardame Tamara vertelde nog dat Bastiaanse kalm bezig is met een eigen whisky: ‘Die rijpt nu drie jaar op het vat. Bij elke proefronde merk je dat die steeds beter wordt. Geduld is onze schone zaak, maar ik denk dat het moment van bottelen niet heel lang meer op zich laat wachten.’
Van Kleef
Bij de uit Den Haag afkomstige producent van jenevers en likeuren staan ze ook niet stil. Enthousiast promotor en eigenaar Fleur Kruyt weet bezoekers makkelijk te binden. Niet enkel met een aanstekelijke lach, maar ook met kennis van zaken is zij een vrolijk klankbord waarbij het lastig afscheid nemen is.
Met kennershand pakte zij een tulpglas waarin Peperwodka. Nam een slokje en liet dat ronddraaien in de mond alvorens door te slikken. Een bezoeker (die hetzelfde ritueel volgde): ‘Dat voel je tintelen. Dat is geen flauwe hap.’ Fleur: ‘Er zit onder andere Madame Jeanette in.’
Voor wie niet bekend is met de Scovilleschaal (die waarop het hete van met name pepers wordt uitgedrukt en waarop deze peper met een waarde van 125.000 tot 325.000 een niet te missen plaats inneemt, red.): deze Surinaams peper doet denken aan mango en ananas.
Verder een vijftal cocktails. Kant-en-klaar in de fles en met namen als Avondgloed, Flower Power, ’t Anker, Haagsch Bakkie en Dutch Old Fashioned (die we met liefde probeerden) en uiteraard een zee aan jenevers en likeuren een hofstedelijke vertegenwoordiger, de moeite van het vermelden en drinken waard.
Ook showde Fleur ons nog een plastic ogende krimpkous die dop en bovenkant van de hals afsluit: ‘Dit is biologisch afbreekbaar en je kunt het zelfs eten. Je maakt het nat, rolt het rond de hals, laat het drogen en klaar.’
Niet voor niets luidt de leuze: beleef van Kleef. Dat kun je gerust doen.
H. van Toor Jzn. distilleerderij
Omdat de vader van De Schiedammer Online nu eenmaal De Vlaardinger is eindigen we dit verrassende rondje bij stadgenoten Leo Fontijne (overigens een rasechte Schiedammer) en Constantijn Stevens.
Bij dit bolwerk van de vermaarde Schelvispekel nuttigen we onder het genot van een kleine kout een klein glaasje Torine Gin. Uiteraard kenden we dit al. Maar nog maar weer eens een heel klein beetje is nooit weg. Wel snel op.
De grote verrassing hier is dat Leo Fontijne per 1 mei het een stapje terug doet van het vloeibare schip dat Van Toor heet. Per die datum komt de Fransman Nicolas Tobie, die nu nog bij Wynand Fockink werkt, in dienst. In later stadium zal in onderling overleg worden besloten wanneer hij de zaak zal overnemen. Leo doet een stapje terug en zal nog talloze jaren adviseren en meewerken. Noem het een grote geruststelling bij een kleine teleurstelling. Het is immers altijd goed toeven bij Leo en Constantijn.
Dan een fikse wandeling alvorens vanuit huis de mobiele hulptroepen ons definitief verlossen van de Schiedamse verlokkingen. En het bleef nog lang onrustig in ons hoofd van alle opgedane ervaringen en smaakfestijnen. Dat vraagt om herhaling en die zal er best komen.
Maar nog is het jeneverfestival niet ten einde. Ook vandaag valt er volop te genieten van alle lekkers. Naast dit handjevol testen zijn er nog achtentwintig andere stands om je op bescheiden en verantwoorde wijze te laven aan veelal gemeende Hollandse trots.
Zondag 30 maart
Open: vanaf 13:00 uur
Locatie: Havenkerk
Adres: Lange Haven 72
Einde: 19.00 uur
Tickets: €8,50 p.p.
Koop hier je ticket
Ga naar Jeneverfestival.nl
Om 14:00 uur begint de Cocktailwedstrijd, waar bartenders uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Deze wedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een van de spectaculairste wedstrijden voor cocktailbars in Nederland.
DUTCH DISTILLERS DISTRICT SCHIEDAM
In Schiedam ruik, proef en zie je overal jenever en gin. In de historische binnenstad herinneren veel gebouwen en de 7 hoogste molens ter wereld nog aan de tijd dat Schiedam het internationale hart van de jeneverindustrie was.
CELEBRATING DUTCH DISTILLERS DISTRICT
Van maart t/m juni 2025 viert Schiedam haar rijke distilleerverleden met spraakmakende evenementen.
Zie ook de reportage over het Jeneverfestival door Jan Willem de Boer van JW TV:
Kijk mee met JW op het Jeneverfestival 2025

Tekst en fotografie
Peter Joore