SCHIEDAM - "Tijdens de Open Monumentendagen in het weekend van 11 en 12 september pronkt Schiedam met zijn architectonische juwelen", zo is de wervende opening van het persbericht van vanmiddag van de gemeente Schiedam over de Open Monumentendagen die het komende weekend plaatsvinden.
Over het programma kun je meer lezen in ons eerdere artikel van woensdag 1 september jl. onder deze link:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/open-monumentendagen-2021-schiedam-gaan-door
Hier het vervolg van het persbericht van de gemeente Schiedam waarin diverse informatie over de dagen en over programma-onderdelen op een rij wordt gezet:
"Vele monumenten openen tussen 12 en 17 uur hun deuren voor het publiek. Daarnaast worden er verschillende rondleidingen georganiseerd langs de historische schatten van Schiedam. Het thema dit jaar is ¨Mijn monument is jouw monument¨.
Opening
De opening van het weekend, die wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Schiedam, vindt plaats op vrijdagavond 10 september 19.00 uur in het Jenevermuseum. Wethouder Ruseler opent het weekend. Daarna houdt Lidwien Meijer (in het Jenevermuseum, red.) een lezing over de familiegraven van beroemde Schiedamse brandersgeslachten op de historische begraafplaats aan de Vlaardingerdijk. Deze opening wordt ook uitgezonden via de website van het jenevermuseum, omdat er vanwege de maatregelen een vast aantal bezoekers kan worden toegelaten. Mensen die de lezing graag ter plaatse volgen, moeten zich aanmelden via marco@jenevermuseum.nl o.v.v. hun telefoonnummer.
(N.B. redactie: zie ook dit artikel over een eerder gegeven lezing over de familiegfraven van de branders: dit waren de roomse rijken van Schiedam)
Thema ‘Mijn monument is jouw monument’
Het thema gaat naast gastvrijheid en toegankelijkheid óók over buiten de hokjes van ‘officiële monumenten’ denken, aldus het comité Open Monumentendagen Schiedam. Dat is terug te zien in het feit dat er ook enkele niet-monumenten, zoals een recente moskee en een kerkgebouw uit de jaren ‘60 (nu een Alevitisch cultureel centrum) te bezoeken zijn.
Via een verkiezing wordt Schiedammers gevraagd zélf een favoriet monument aan te dragen; de mooiste twee inzendingen worden ‘Monument van Schiedam 2021’.
(de inzenders dienen vóór 19 september te melden wat waarom hun mooiste monument is; er gaat één prijs naar een volwassene, en één prijs naar een kind (tot 18 jaar). In oktober - de Maand van de Geschiedenis - worden de winnaars bekend gemaakt; red.)
Er zijn dit jaar ook weer vier afleveringen van de SCHIE TV productie ‘Monumentaal Schiedam’ gemaakt, waarbij speciaal gekozen is voor monumenten en locaties die heel goed toegankelijk zijn, maar waarvan de verscholen locatie en/of de bijzondere geschiedenis nog niet altijd bij alle Schiedammers bekend is.
Programma
Van de circa 35 te bezoeken panden liggen de meeste in en rond de oude stadskern en de
dorpskern van Kethel. De variatie is groot: van de middeleeuwse stadskerk, via woonhuizen en bedrijfspanden uit het roemruchte brandersverleden tot een recente moskee, gebouwd op fundamenten van een voormalige katholieke kerk. Letterlijke hoogtepunten zijn de reusachtige molens langs de stadsvesten.
Er worden diverse interessante stadswandelingen en rondleidingen georganiseerd. Er zijn
(binnen)stadswandelingen door de Historische Vereniging en Stichting De Schiedamse Molens.
Vanuit Kethel is op zaterdag een tocht naar de Babbersmolen en op zondag rondom het oude dorp.
Bezoekers kunnen rondgeleid worden over de begraafplaats aan de Vlaardingendijk met zijn
prachtige graven en kapel of in de oude passage aan de Broersvest.
Sommige wandelingen hebben een bijzondere insteek: de kroegentocht bijvoorbeeld. Of de
muzikale wandeling langs de Schiedamse kerkorgels o.l.v. stadsorganist Arjen Leistra, die tijdens de tocht ook daadwerkelijk achter de klavieren plaats neemt.
Ook bij de monumenten zelf zijn activiteiten, de meeste zijn gratis. Bij museummolen De Walvisch kunnen kinderen pannenkoeken versieren en bij het Jenevermuseum kan een workshop jenever stoken gevolgd worden. Het Stedelijk Museum Schiedam organiseert lezingen over de voor Schiedam belangrijke architect Jan Guidici. In de Sint Joris Doele is een tentoonstelling en muziek, in de SODA-fabriek kunnen volwassenen hutten bouwen en er is een orgelconcert in de Havenkerk.
Verder informatie
De meeste panden zijn op beide dagen geopend voor het publiek, doorgaans van twaalf tot vijf uur. Voor specifieke informatie over de opengestelde panden, rondleidingen en activiteiten is de digitale programmafolder te downloaden op www.openmonumentendag.nl/schiedam
Bij de Waag is de folder op te halen. Ook zullen daar tijdens het weekend vrijwilligers staan die bezoekers de weg wijzen en informeren.
Coronaregels
Tijdens alle activiteiten worden de corona-maatregelen in acht genomen. Voor de meeste
monumenten is een maximum aantal bezoekers vastgesteld. Dit staat bij elk te bezoeken pand vermeld. Het kan dus zijn dat bezoekers even moeten wachten tot er weer ruimte is. Of dat bij een rondleiding het maximum aantal deelnemers is bereikt.
Digitaal meegenieten vanuit huis
Op afstand kan ook meegenoten worden: de vrijdagavondlezing zal digitaal live te volgen en terug te kijken zijn (via www.jenevermuseum.nl). De vier nieuwe interessante afleveringen van het door SCHIE TV gemaakte ‘Monumentaal Schiedam’ (dit keer over de bijzondere monumenten: de begraafplaats aan de Vlaardingerdijk, de Passage, de Babbersmolen en de Korenbeurs) worden vanaf 7 september uitgezonden en de links naar de filmpjes komen op social media en op www.openmonumentendag.nl/Schiedam te staan."
Foto: de Sodafabriek in de steigers (foto gemaakt op 29-8-2021, door Jan Schrijver (c) De Schiedammer Online)