Je mag zelf uitmaken wat je een monument vindt

Je mag zelf uitmaken wat je een monument vindt

SCHIEDAM - Hier lees je hoe je mee kunt doen aan de verkiezing van hét Monument van Schiedam.

Iedereen die in Schiedam woont of werkt kan een gebouw nomineren dat volgens hem of haar hét Monument van Schiedam moet worden. Het kan ook een plek zijn. Normaal gesproken krijgt een gebouw de status van monument wanneer de architectuur of
geschiedenis heel mooi of bijzonder is. Maar wat kan een gebouw nog meer speciaal maken?

Lees hier onze eerdere artikelen over de Open Monumentendagen:
Mijn monument is jouw monument
Activiteiten Open Monumentendagen bij de Groene Raat
Historisch wandelen in september en Open Monumentendagen
Op 11 en 12 september; een overzicht van te bezoeken monumenten
Armenschool, gymzaal, dansschool en nú sociaal restaurant

Persoonlijke redenen
Misschien is dat de plek waar je je liefje ontmoette, of een gebouw waar je een mooie jeugdherinnering aan hebt. Maar het kan ook een locatie zijn waar je je welkom voelt in de stad, of gewoon een pandje dat misschien niet mooi, maar wel heel karaktervol is. Omdat iedereen een eigen ervaring heeft met de gebouwen in de stad, geldt voor deze verkiezing niet dat de meeste stemmen gelden. Het Comité Open Monumentendagen Schiedam is juist op zoek naar een persoonlijke reden of een mooi verhaal. Er zijn twee Schiedamse prijzen te winnen, in de categorieën kinderen (t/m 18 jaar) en volwassenen.

Ook buiten het centrum
Ook buiten de historische binnenstad en het pittoreske hart van Kethel zijn gebouwen of plekken te vinden die belangrijk zijn in het leven van Schiedammers. Misschien is dat wel een sportschool, een wijkcentrum of een pleintje.

Zo kun je meedoen
De winnaars krijgen een prijsje met een Schiedams karakter en de door hen gekozen monumenten worden in oktober, de Maand van de Geschiedenis, bekendgemaakt. Iedereen kan zijn of haar Monument nomineren op:

tinyurl.com/MonumentSchiedam

Ook liggen er stemformulieren in de Waag.
Stemmen kan t/m 19 september 2021. 

In het over deze verkiezing uitgevaardigde persbericht spreekt de gemeente over 'mooie Schiedamse prijzen'. Wij hebben bij de gemeente de vraag gesteld wat de prijzen zijn? "De winnaar onder de 18 kan kiezen uit twee gezinsuitjes: waterfietsen (max 6 personen) of een rondleiding op een molen van de Stichting Schiedamse Molens. De winnaar in de volwassen categorie kan kiezen uit een tochtje in een fluisterboot of een molenrondleiding", zo luidt het antwoord. 

Foto: de voormalige bioscoop Monopole, misschien ontmoette je je liefje daar, of ging je er vaak naar de film, het gaat om persoonlijke redenen om een gebouw of plek hét Monument van Schiedam te vinden (archieffoto, door Louise Melchers (c) De Schiedammer Online)

09-09-2021