Nouchka Fontijn sluit in Tokio imposante bokscarrière af met brons

BOKSEN - Op de Olympische Spelen in Tokio heeft de Schiedamse boksster Nouchka Fontijn de halve finale verloren van Lauren Price uit Wales.

Fontijn had zich al verzekerd van een bronzen medaille door in haar gewichtsklasse (- 75 kg) de halve finale te bereiken. Als zij deze halve finale zou hebben gewonnen, zou zij de finale hebben bereikt en zou zij zich verzekerd hebben geweten van het zilver. Die zekerheid is nu voor Price, die het in de finale zal opnemen tegen de Chinese Li Qian.

De wedstrijd tussen Fontijn en Price ging vandaag gelijk op. De jury kende de overwinning met een minimaal verschil (2-3) toe aan Price.

Het was een beladen duel, omdat Fontijn in 2019 op het WK in Rusland na de finale door de jury als winnaar werd aangewezen. Terwijl de dames al achter het podium stonden, werd bekend dat Wales protest had aangetekend tegen de uitslag. Dat protest werd toegekend, en de Nederlandse ploeg kon daarna geen tegenprotest indienen volgens de toen net ingegane nieuwe protestprocedure van de internationale boksbond. Na deze WK-finale stonden beide dames tweemaal tegen elkaar in de ring, beiden keren won Fontijn overtuigend. Vandaag lukte het haar echter niet om opnieuw de balans in haar voordeel te laten doorslaan.

Nouchka Fontijn (33) kondigde reeds eerder aan na deze door corona een jaar vertraagde 'Olympische Spelen Tokio 2020' een punt te zullen zetten achter haar actieve loopbaan als boksster. De Schiedamse fysiotherapeute kan terugzien op een veertien jaar lange indrukwekkende carrière als boksster waarin zij tweemaal het EK-won, zilveren medailles behaalde op de WK's in Ulan Ude (Rusland) en Kazachstan en een bronzen medaille op het WK in Korea, en een zilveren en een bronzen medaille in de wacht sleepte op de Olympische Spelen en bovendien een groot aantal andere internationale toernooien won.

Nouchka Fontijn stond meteen na de verloren halve finale de NOS heel monter maar ook met een moment van ontroering te woord. Dat interview kun je hier terugzien:

Hier lees je ons artikel over de gewonnen kwart finale

Foto: Nouchka Fontijn na de huldiging door de gemeente op het oude stadhuis van Schiedam na he behalen van haar zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio (foto door Gert Struijs)