Mars uit solidariteit met slachtoffers van de mensonterende situatie in Oekraïne

Ook Schiedam gaat haar steentje bijdragen aan opvang vluchtelingen Oekraïne

Ook Schiedam gaat haar steentje bijdragen aan opvang vluchtelingen Oekraïne

SCHIEDAM - Vanavond was er in het centrum van Schiedam een manifestatie om solidariteit te tonen met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De stille tocht ging van de Grote Markt naar het Stadserf. Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam wandelde mee en sprak met burgemeester Cor Lamers. Ook Schiedam zal vluchtelingen opnemen. De gemeente komt waarschijnlijk maandag met nieuws over de opvang van vluchtelingen naar buiten.

door Jan Willem de Boer (video-reportage)

Deze manifestatie is uit oogpunt van solidariteit. Wat er in Oekraïne gebeurt, is toch mensonterend. Als West-Europeanen schamen we ons voor wat daar gebeurt, zo lichtte burgemeester Lamers de reden van deze manifestatie toe. 

De vluchtelingenstroom is op gang gekomen. Welke rol gaat onze stad hierin spelen. In Amsterdam stonden er vandaag van het ene op het andere moment ongeveer duizend vluchtelingen op het Centraal Sation, en in Utrecht vijfhonderd vluchtelingen. In Rotterdam worden de vluchtelingen in sporthal Wielewaal opgevangen; deze zit al vol. Wij gaan als Schiedam ons steentje bijdragen aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. We zijn er bijna mee rond en komen waarschijnlijk maandag met nieuws erover naar buiten, zo liet burgemeester Lamers weten.

Er zijn veel geluiden te beluisteren van Schiedammers die vluchtelingen in huis willen nemen, houdt Jan Willem de Boer de burgemeester voor. Dat is heel mooi, ons verzoek is wel om dat bij ons te melden, zodat we die mensen ook kunnen registreren, dat we weten waar ze zijn en dat we ze kunnen bereiken, aldus de burgemeester. Als gemeente Schiedam gaan we er alles aan doen om een humane oplossing te bieden aan de vluchtelingen, daaronder te verstaan dat de vluchtelingen zo spoedig mogelijk aan een normale woning geholpen worden.

Dan zullen ongetwijfeld weer geluiden te beluisteren zijn van Schiedammers die opwerpen dat zij of hun kinderen al heel lang op een betaalbare woning wachten, zo weet Jan Willem de Boer. De burgemeester: Er zal géén verdringing op de woningmarkt plaats mogen vinden door de woningen voor de vluchtelingen. We proberen extra plekken te creëren, waar ze ook een poosje kunnen blijven want helaas zal dit conflict wel lang gaan duren. 

Lees hier ons eerdere artikel:
Manifestatie in Schiedam voor Oekraïne

mars2

12-03-2022