Opnames voor VPRO-documentaire bij KunstWerkt

Opnames voor VPRO-documentaire bij KunstWerkt

SCHIEDAM - Gisteravond werd de ruimte van KunstWerkt in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat voor enkele uren omgetoverd tot een ruimte zoals die in De Kunsthal Rotterdam zou kunnen zijn. De kunstroof die er in 2012 plaatsvond, werd in de ruimte van KunstWerkt nagespeeld en gefilmd als onderdeel voor de VPRO-documentaire die naar verwachting eind van dit jaar zal worden uitgezonden op NPO 2.

door Jan Schrijver (tekst) en Fred van de Griendt (foto's)

art2

Het is weliswaar een documentaire, maar sommige onderdelen van deze kunstroof worden gereconstrueerd. Voor deze stukken fictie kruipen drie Roemeense mannen en een Nederlandse man in de huid van de vier Roemenen die de roof in 2012 pleegden, aangevuld met twee vriendinnen en een moeder die een rol speelden in de roof. In de stukken fictie wordt Roemeens gesproken (de Nederlandse acteur heeft geen tekst). Gaandeweg is besloten de teksten ook allemaal in het Engels te doen, omdat er ook een op de internationale markt gerichte versie van 'The Art of Stealing' zal worden uitgebracht. Iedere scène waarin gesproken wordt, dient daarom tweemaal te worden opgenomen. 

art2k

De opnames op locatie bij KunstWerkt namen gisteravond ongeveer drieëneenhalfuur in beslag. Van een wand moesten de kunstwerken van de lopende expositie 'Door Licht Geraakt' worden verwijderd en vervangen door replica's van de ruim tien jaar geleden in De Kunsthal gestolen werken. Deelnemer en curator van 'Door Licht Geraakt', Nikolaj Dielemans, en secretaris KunstWerkt, Petra van der Ham, zien toe op de metamorfose (foto onder).

artni

artjan

Na om een uur of negen gisteravond voor de deur van KunstWerkt (Art Centre Schiedam) de inwendige mens te hebben versterkt (catering door Spek & Bonen uit Rotterdam) was het nog niet gedaan voor de uit zo'n twintig personen bestaande crew. Er moest in Schiedam nog een stukje fictie worden gefilmd voor de documentaire te weten de aankoop van een vluchtauto. Daarvoor had men een locatie uitgekozen in de buurt van de Rotterdamsedijk ter hoogte van de Grensflat. De hoofdrolspelers moesten zich voor deze scène verkleden, aangezien deze aankoop in werkelijkheid op een eerdere dag plaatsvond dan de diefstal. 

In het totaal zijn er voor de stukken fictie in deze documentaire drie draaidagen. Gisteren werd in Schiedam gedraaid. 

De werken voor de expositie 'Door Licht Geraakt' hangen en staan inmiddels weer op hun plaats. Deze donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is 'Door Licht Geraakt' nog te zien. Volgende week wordt de expositie afgebouwd en wordt opgebouwd voor de komende expositie 'Maria'.

Lees ook: Kunstroof gefilmd in Schiedam

 

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

06-07-2023