Kunstroof gefilmd in Schiedam

Kunstroof gefilmd in Schiedam

SCHIEDAM - In oktober 2012 vond er een kunstroof plaats in De Kunsthal in Rotterdam. Roemeense criminelen namen zeven kostbare kunstwerken mee van Picasso, Monet, Matisse, Gauguin, Meijer de Haan en Freud.

door Louise Melchers

Regisseur Jorien van Nes maakt een documentaire over deze kunstroof. De documentaire gaat in op de nasleep van de kunstroof, vermengd met verhalen over de schilderijen, de waarde van kunst en de twijfel over het lot van de gestolen werken. Voor het realiseren van de documentaire is in 2021 een bijdrage ontvangen uit het Filmfonds.

Opnames voor de documentaire vinden deze week plaats in de ruimte van KunstWerkt in Schiedam. “De makers konden niet terecht in De Kunsthal en zochten een vervangende industrieel ogende ruimte om te filmen en die vonden ze hier,” aldus Nikolaj Dielemans, één van de KunstWerkt-deelnemers. KunstWerkt is gevestigd in Art Centre Schiedam, in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat 191 in Schiedam.

De in de expositie 'Door Licht Geraakt' nu hangende kunstwerken van onder meer Dielemans zelf moeten even van de wand, maar dat is geen probleem, zegt Dielemans die initiatiefnemer is van 'Door Licht Geraakt'. “Het is mooi dat onze ruimte een rol krijgt in deze documentaire.”

'Door Licht Geraakt' is nog tot en met komend weekeinde te zien bij KunstWerkt.

Meer informatie over de expositie 'Door Licht Geraakt', zie de volgende links:
https://stichtingkunstwerkt.nl/exposities/2023/door-licht-geraakt

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/lichtspel-bij-optreden-blaaskwintet-010

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/nikolaj-vertelt-bij-door-licht-geraakt

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/wie-heeft-er-een-wand-van-twintig-meter-voor-fieke

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/nieuwe-expositie-kunstwerkt-door-licht-geraakt

Foto: werken van Nikolaj Dielemans aan de wand bij KunstWerkt, in de expositie 'Door Licht Geraakt' (foto door Louise Melchers)



04-07-2023