De geheimen van de wonderlantaarn die van Stadskantoor persoonlijk fotoalbum maakt

'Projector van 35.000 euro werd als zak meel hoog de molen in gehesen'

'Projector van 35.000 euro werd als zak meel hoog de molen in gehesen'

SCHIEDAM - Elke dag kun je van 17.00 tot 21.00 uur op het Stadskantoor de projectie zien van foto’s die Schiedammers inzonden van wat voor hen een dierbaar moment is geweest. Je ziet dan om beurten 75 foto’s geprojecteerd worden. Het duurt ongeveer twintig minuten om alle foto’s voorbij te zien komen. Heel bijzonder is dat je in dit project 'Jouw foto in het licht' een foto tegelijkertijd zowel op de lange zijde van het Stadskantoor ziet als op de korte zijde. Toch wordt er één projector gebruikt.

door Jan Schrijver

De uitsnede van de foto op de lange zijde is iets anders dan die op de korte zijde. De projectie komt van een hoogte van 30 meter vanaf Molen De Kameel. Wat ons opviel was de verwondering bij de toeschouwers - ook bij ons - hoe het mogelijk is dat er vanuit De Kameel één geprojecteerde lichtstraal te zien is, terwijl er tegelijkertijd twee verschillende uitsneden van de foto’s worden geprojecteerd. Verscheidene toeschouwers, die vanaf de Broersvest een goed zicht hadden op de projectie op de lange zijde van het Stadskantoor en ook konden zien dat de foto ook op de zijkant verscheen, gingen de Overschiesestraat in en voorbij het Proveniershuis vanuit de Emmastraat kijken of er nog niet ergens in een flat op het Hollandiahof aan de andere kant van de Schie een extra projector zou staan. 

molenprok

Wij spraken met Jan Willem Campmans van LiGHT UP COLLECTIVE. Hij is artistiek verantwoordelijk voor het door het Stedelijk Museum Schiedam georganiseerde project 'Jouw foto in het licht'. “Er wordt voor de projectie van de foto’s aan voorzijde en zijkant van het Stadskantoor één projector gebruikt. Dat is dan wél een heel bijzondere projector, die zo’n 35.000 euro kost. Met deze hoogwaardige projector in combinatie met bepaalde software op het gebied van videomapping is dit technisch mogelijk. Voor de ingewijden: daarbij is onder meer het key-burns effect toegepast”, zo licht Jan Willem Campmans toe. 

De 38-jarige kunstenaar en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vertelt dat hij in het verleden ook projectie-projecten heeft uitgevoerd, waarbij beschenen gebouwen leken te bevriezen of dat ze leken te begroeien met de mooiste bloemen of dat ze in brand leken te staan. “Met projecties kun je voor wonderlijke taferelen zorgen. In dit project staan echter niet de effecten centraal, maar de door de Schiedammers ingezonden foto’s. Het gaat er in dit project niet om wat wij kunnen, maar om de dierbare momenten van mensen uit Schiedam.” 

stadskshow2

“Het was overigens heel bijzonder om deze kostbare projector op dertig meter hoogte achter het raam in de Molen de Kameel te krijgen. De normale trappen in de molen zijn te nauw om de projector daar te krijgen. Zoals de meelzakken door het luik naar boven worden gehesen in de molen, zo hebben we ook deze projector de laatste acht meter uiteindelijk - mede dankzij onder meer de grote inzet van molenaar Ernst Richel - op de plaats van bestemming gekregen.”

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er deze maanden een door het Stedelijk Museum Schiedam te organiseren lichtroute door Schiedam zou zijn. Op een achttal locaties in Schiedam zouden er Schiedamse verhalen verteld worden, waarbij LiGHT UP COLLECTIVE voor de artistieke vertaalslag zou zorgen. Bovendien zouden Excelsior’20 en Hermes-DVS met hun lange crickethistorie en de Brandweer in Schiedam een prominente plek innemen in de lichtroute. In verband met de coronasituatie kon de lichtroute niet doorgaan. Hiervoor in de plaats is nu ‘Jouw foto in het licht’ georganiseerd. Aan het project werd vorige week aandacht op televisie besteed (NOS Jeugdjournaal). 

Door de opdracht die Utrechter Jan Willem Campmans van het museum kreeg, vervult hij inmiddels ook andere opdrachten binnen Schiedam: voor basisschool Kaleidoscoop in Schiedam oost en voor de opnames in de kerststudio in de Havenkerk. In jaren dat er geen coronavirus is, heeft hij veel klandizie uit de festivalwereld. 

Inmiddels is het aantal foto's uitgebreid tot 137. Schiedammers kunnen nog steeds foto's insturen. Dat kan tot en met eerste kerstdag 25 december 2020. Daarna voegt Jan Willem Campmans de nieuw ingezonden foto's  toe aan de loop en zijn deze vanaf 29 december te zien.

Je kunt foto's e-mailen naar verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl
Hier lees je de spelregels: https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/oproep-jouw-foto-in-het-licht/

Hier lees je ons eerdere artikel: Lichtprojectie vanaf 200 meter van persoonlijke foto's is nooit eerder gedaan

Hier lees je meer over de kerststudio in de Havenkerk en wie er de gasten zijn:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/hier-lees-je-wie-de-gasten-zijn-in-kerststudio-havenkerk

Foto's © De Schiedammer Online

 

 

22-12-2020