SCYEDAM bier lanceert de 'Kopstoot' en het 'Glühbier'

SCYEDAM bier lanceert de 'Kopstoot' en het 'Glühbier'

SCHIEDAM - De 'Kopstoot' van biermerk SCYEDAM is gelanceerd. Vanochtend om elf uur hadden we het genoegen in plaats van op de koffie bij Bier&Vinyl op de Hoogstraat uitgenodigd te worden op een biertje.

door Jan Schrijver

Henk Bakker, eigenaar van Bier&Vinyl op de Hoogstraat 59, haalde vanochtend de dop van de flesjes 'Kopstoot', zodat de verslaggever van lokale omroep Schie en ik het bier konden proeven. Het bijzondere van het bier is dat het ruim drie maanden gelagerd is geweest op een eikenhouten vat, dat afkomstig is uit het Jenevermuseum. Dat vat was in het Jenevermuseum de afgelopen tien jaar gevuld met moutwijn uit de eigen branderij van het museum, 'De Gekroonde Brandersketel'. Daarvoor diende het vat als whiskyvat.

Het donkere bier dat ruim een kwartaal geleden in het vat ging, had toen een alcoholpercentage van 9,0%. Speciaal voor deze gelimiteerde editie 'Kopstoot' heeft het quadrupel-bier nog een twist gekregen door onder meer het toevoegen van jeneverbes. Eenmaal op het houten vat gelagerd in de brouwerij, is het bier zich blijven doorontwikkelen en is het alcoholpercentage nog toegenomen en afgemaakt op een percentage van precies tien procent. 

Dat het biertje niet echt schuimt heeft te maken met het hoge alcoholpercentage, zo legt Henk Bakker uit. Onze ervaring die we vanochtend dus tijdens koffietijd opdeden: je ruikt en proeft niet alleen bier, maar tegelijkertijd een oude jenever en accenten van hout. 

Eigenaren van het biermerk SCYEDAM, Nico en Lindy van der Want, stonden vanochtend in de Slagerij Jacq Groeneveld, zoals gebruikelijk tijdens de drukte van de vrijdagmarkt in Schiedam. Vanavond geven de eigenaren van het biermerk zelf tekst en uitleg over hun 'Kopstoot' in het programma Onder Ogen van SchieTV (20.00 - 21.00 uur). Morgen kun je zelf vragen over hun 'Kopstoot' stellen aan Nico en Lindy. Ze staan zaterdagmiddag met een kraam op de 'Makersmarkt', die op de Lange Kerkstraat wordt gehouden. Overigens wordt dan een ander nieuw biertje geserveerd, het 'Glühbier'. Je kunt het een biervariant van glühwein noemen. Het wordt warm geserveerd. 

bier3

Hier lees je ons artikel van eerder dit jaar toen Nico en Lindy de productie van de 'Kopstoot' werd aangekondigd: SCYEDAM komt met Kopstoot, een op jenevervat gelagerd

Op de foto hieronder (gemaakt door Louise Melchers) zie je Nico en Lindy van der Want met het vat dat ze van de zomer uit het Jenevermuseum hadden gehaald en op een steekkarretje naar een andere locatie bij de Lange Haven vervoerden.

Vat 2 (2)

09-12-2022