Worden schimmelwoningen aangepakt voordat er gesloopt wordt?

Staatsliedenbuurt in Nieuwland gaat ten dele gesloopt worden

Staatsliedenbuurt in Nieuwland gaat ten dele gesloopt worden

SCHIEDAM - "Waarschijnlijk zal een deel van de buurt gesloopt worden en komen er nieuwe huizen voor terug. Er komen ook sociale huurwoningen terug", zo meldt een medewerkster van het klantcontactcentrum (kcc) van de gemeente Schiedam over de Staatsliedenbuurt aan een bewoonster van deze buurt in Nieuwland, waar in te veel huizen de schimmel op de binnenmuren staat. De kcc-medewerkster geeft hierbij aan dat zij dit antwoord kreeg van wethouder Fahid Minhas.

door Jan Schrijver

Twitteraar Mina woont in de Staatsliedenbuurt, de buurt waarvan een deel van de huizen in slechte staat verkeert en waarbij schimmelvorming optreedt. Enkele politici in de oppositie hebben al aandacht gevraagd voor de onbewoonbare staat van sommige woningen. Mina heeft nu ook als individu vragen gesteld aan de gemeente over wat de gemeente van plan is met de Staatsliedenbuurt, nadat ze vorige week las over de kansen die de Hoekse metrolijn biedt. Het is een nogal positief gesteld verhaal van de gemeentes langs de Hoekse Lijn en de provincie Zuid-Holland:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/volop-kansen-voor-woningbouw-bedrijvigheid-en-recreatie

Eerst werd er door de kcc-medewerkster verwezen naar de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Lamers. "De Parkweg en omgeving wordt vernieuwd, de Hoogstraat wordt gerenoveerd, de Staatsliedenbuurt en Groenoord-Zuid worden dat ook." De kcc-medewerker heeft het over de toespraak van 2021. Het was echter een verwijzing naar de toespraak van januari 2020. We weten overigens dat die beoogde renovatie van de Hoogstraat inmiddels flink is teruggeschroefd.

Inmiddels is er weer een jaar overheen sinds die toespraak van 2020, zo concludeert Mina, die dit voelt als 'zand in de ogen strooien'. En de quote uit de toespraak is vaag, want wordt de Staatsliedenbuurt gesloopt of gerenoveerd. En wanneer? En onder welke condities? 

"Excuses voor het ongemak. Het moest inderdaad 2020 zijn waar ik naar verwijs. Heb het verkeerd ingetoetst (met een smiley, red.). Ik heb vervolgens je vraag uitgezet voor een concreet antwoord."

Nou dat concrete antwoord is dus dat de Staatsliedenbuurt waarschijnlijk voor een deel gesloopt wordt, dat er nieuwe huizen terugkomen, ook sociale huurwoningen. Maar hoe 'concreet' is je antwoord als dat begint met het woord 'waarschijnlijk'? En dat het 'voor een deel' is. En hoeveel tijd gaat er nog overheen voordat er 'waarschijnlijk voor een deel' gesloopt wordt? Kortom, nog heel veel open eindjes voor vragenstelster Mina.

Je zal er maar wonen met je kinderen in een woning met schimmel binnen op de muren. Dat is ongezond en dat wil je niet. Maar als het gesloopt gaat worden, wat kun je dan in de tussentijd verwachten van je sociale huurbaas? Je moet wél maandelijks huur betalen. Maar gaat Woonplus in de tussentijd je huis opknappen?  Het is te begrijpen dat het voor de mensen die in een schimmelwoning wonen elke dag dat dit voortduurt er één teveel is. 

Hier lees je enkele eerdere artikelen waarin het schimmelprobleem ter sprake komt:
DENK constateert mensonterende toestanden in Nieuwland:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/woningen-met-schimmelvorming-denk-constateert-mensonterende-toestanden-in-nieuwland

PvdA-kandidaat voor de Tweede Kamer Thijs van Neerbos: "75 huurders van een Woonplus-flat in Nieuwland hebben een klacht  over schimmel in hun huis. En dat is maar een topje van de ijsberg. Ook onder andere in Groenoord, Centrum en Zuid kampen huurders van Woonplus met schimmel in hun woning."
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/ik-wil-werken-aan-een-leefbare-veilige-stad-met-voor-iedereen-gelijke-kansen

Datum bericht: 15 februari 2021
Tijd: 15.00 uur

Foto: hier zie je flats in de Staatsliedenbuurt, de eerste flat is niet verbeterd, in de straat zie je een recentelijk nog 'opgeplust' blok woningen

15-02-2021