Stadskantoor blijft nog even een projectiescherm

Stadskantoor blijft nog even een projectiescherm

SCHIEDAM - De kunstprojectie van het Stedelijk Museum Schiedam op het Stadskantoor blijft op verzoek van de gemeente Schiedam twee weken langer te zien. Gisteren was er op de landelijke radio (Npo1) aandacht voor dit project.

Gisteren maakten wij melding van de landelijke radiouitzending waarin aandacht werd gegeven aan de lichtprojectie op het Stadskantoor (en ook aandacht voor het project Kunstlogé), met daarbij de link naar de webpagina van de publieke omroep waar je het item terug kunt zien en horen:
https://www.facebook.com/DeSchiedammerOnline/posts/3901032553249011

Alternatieve manieren
Op de 50m hoge toren komt werk voorbij van schilders, fotografen en videokunstenaars. ‘Wij vinden de fotoprojectie op ons stadskantoor een geweldig initiatief. Het is een mooie manier om iets positiefs bij de Schiedammers te brengen tijdens deze lockdown. Daarom maken we graag een verlenging van 2 weken mogelijk’, zegt wethouder binnenstad Marcel Houtkamp. 

 Cultuurwethouder Duncan Ruseler valt hem bij. ‘Ik woon vlak bij het Stadskantoor en loop bijna elke avond tijdens een ommetje even langs om te kijken. Het is fijn om te zien dat onze culturele instellingen en verenigingen kijken naar alternatieve manieren om kunst en cultuur aan te blijven bieden.’ De projector op Molen De Kameel staat elke avond tussen 17.00 - 21.00 uur aan, tot en met 31 januari 2021. Je kunt het van verre zien als je een blokje om gaan. Sommige Schiedammers zitten op de eerste rang en hebben er vanuit hun woonkamer zicht op.

Grootste canvas ooit 
De projectie begon in de kerstvakantie met foto’s van Schiedammers. Zij deelden hun 'geluksmomenten' op de toren. Nadat het museum daarna onder de titel 'Onze kunst in het licht' de 'eigen geluksmomenten' liet ziet, kregen kunstenaars als slotakkoord drie dagen lang de vrije hand om hun werk te laten zien. ‘Het is het grootste canvas dat ik ooit heb gehad’, zegt kunstenaar Sem Schreuder. Hij is een van de kunstenaars van LiGHT-UP COLLECTIVE, het kunstenaarscollectief dat samen met het museum het initiatief nam voor de projectie 'Onze kunst in het licht'. 

Hè, die toren? 
Vanaf molen De Kameel zie je op de toren ook de Babbersmolen. Kunstenaar en beheerder Aldo Hoeben maakte een filmpje van ‘zijn’ molen, van zonsopgang tot -ondergang met bewegende gebrandschilderde ramen, een knipoog naar de raampartijen op de toren. Hij spreekt van een hele leuke kunstvorm. ‘Zo vaak krijg je de kans niet om je werk aan zoveel mensen te laten zien', zegt hij, 'mensen die niet eens verwachten dat ze naar kunst gaan kijken; die het opeens vanuit hun ooghoek zien en denken: hè, wat is er met die toren aan de hand? Hier kun je een filmpje van de projectie bekijken.

Deelnemende kunstenaars
Dick Berckenkamp, Mirjam Boomert, Jan Willem Campmans, Nikolaj Dielemans, Tristan Gieler, Michel Heen, Aldo Hoeben, Gavin Jonkman, Perrine Philomeen, Jaco Schilp, Hester Scheurwater, Sem Schreuder, Shertise Solano, Meryem Slimani, Pauline Tonkens.

Het museum spreekt voor de realisatie van de voortzetting van het projectieproject zijn dank uit aan 
gemeente Schiedam, Stichting De Schiedamse Molens en SDAM. 

Hier lees je ons vorige artikel over dit project:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/kunstenaars-krijgen-de-megaprojector-in-handen

Hier lees je eerdere artikelen over 'Jouw foto in het licht':
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/170-fotos-van-schiedammers-en-vuurwerk-op-het-stadskantoor

https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/projector-van-40-000-euro-werd-als-zak-meel-dertig-meter-hoog-de-molen-in-gehesen

Hier lees je ons eerdere artikel over 'Onze kunst in het licht':

https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/museum-projecteert-aankopen-kunstloge-en-lichtkunst-op-stadskantoor

Afbeelding boven het artikel: Aldo Hoeben over de projectie op het Stadskantoor (Videostill met Aldo Hoeben uit het filmpje over Onze kunst in het licht)

19-01-2021