Subsidies en leningen voor duurzaam wonen

Subsidies en leningen voor duurzaam wonen

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom stimuleert de gemeente woningeigenaren om duurzame maatregelen te treffen.

De gemeente Schiedam vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom stimuleert de gemeente woningeigenaren om duurzame maatregelen te treffen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, een HR-ketel, spouwmuurisolatie of een waterbesparende douchekop. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden, regelingen en subsidies waar woningeigenaren gebruik van kunnen maken om hun woning te verduurzamen.

Korting via de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)
Schiedamse huiseigenaren kunnen tot 31 maart 2021 een WoonWijzerBox samenstellen. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit ongeveer 80 verschillende energiebesparende producten zoals radiatorfolie, (brievenbus)tochtstrips, ledlampen of een thermostaatknop. Woningeigenaren kunnen bij het afrekenen de kortingscode SCHIEDAM2020 gebruiken. Hiermee krijgen zij € 90,- korting op het pakket. Het pakket wordt binnen twee weken bezorgd. Deze kortingsactie is voortgekomen uit de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) van het Ministerie van BZK.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
In september heeft Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de Tweede Kamer laten weten dat hij de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen, zonneboilers gaat verlengen tot en met 2025. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat woningeigenaren nog een aantal jaren een tegemoetkoming krijgen als zij investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie. De overheid hoopt hierdoor dat particulieren worden gestimuleerd om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting. Het is vanaf 2021 ook mogelijk om vanuit deze regeling subsidie aan te vragen voor isolatiemaatregelen. Momenteel vallen isolatiemaatregelen nog onder de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze regeling stopt op 31 december 2020 voor woningeigenaren. VvE's kunnen nog wel gebruik maken van deze regeling.

Energiebespaarlening
Het verduurzamen van een woning vraagt soms om een flinke investering. Woningeigenaren die hun dak willen isoleren zijn al snel tussen de € 2.300 en € 3.200 kwijt. Niet iedereen heeft dit geld achter de hand. Om ook mensen zonder spaargeld te stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen, biedt het Nationaal Warmtefonds de Energiebespaarlening aan. Mensen kunnen dan tot maximaal € 25.000 lenen om hun woning te verduurzamen. Dit bedrag moet binnen tien jaar in maandelijkse termijnen worden terugbetaald. Vaak is de besparing op de energierekening voldoende om de maandelijkse kosten van de lening te dekken. Het is ook mogelijk om geld te lenen via de bank om energiebesparende maatregelen te treffen. Hoeveel kan ik lenen? Vragen veel mensen zich af. Dat is geheel afhankelijk van inkomen en andere persoonlijke omstandigheden.

Btw terugvragen voor zonnepanelen
Zonnepanelen worden steeds goedkoper. De gemiddelde terugverdientijd is anno 2020 ongeveer zeven jaar. Daarna kunnen de bewoners nog heel lang genieten van vrijwel gratis stroom. Het wordt daarom steeds interessanter om te investeren in zonnepanelen. Tot en met 2023 kunnen eigenaren van zonnepanelen nog profiteren van de aantrekkelijke salderingsregeling. Daarnaast is het mogelijk om de 21 procent btw die er betaald wordt over de aanleg en aanschaf van de panelen terug te vragen bij de Belastingdienst.

Tekst: Twenty Four Webvertising B.V.
Foto: (c) De Schiedammer Online

 

 

11-01-2021