Na roerige tijd voor Jacques en Belinda:

Tange verhuist met galerie naar het Bijbelhuis

Tange verhuist met galerie naar het Bijbelhuis

SCHIEDAM - Het 'Bijbelhuis' aan de Lange Haven 70 in Schiedam - dit is het pand naast de Havenkerk - wordt de nieuwe galerie van Jacques Tange. Over een maand hopen Jacques en Belinda zover te zijn met de verbouwing dat het publiek ontvangen kan worden. De officiële opening staat in begin september gepland.

door Jan Schrijver

BOEi is de eigenaar van de Havenkerk en het ernaast liggende (en door middel van een binnendeur ermee verbonden) Bijbelhuis. Het pand werd ooit gebouwd als een blokmakerij voor de scheepvaart. In 1919 werd het door de kerk aangekocht om te dienen als patronaatsgebouw.  BOEi heeft, na de aankoop van kerk en Bijbelhuis, de Havenkerk ingrijpend gerenoveerd de afgelopen jaren. De kerk is nu bestemd voor het houden van evenementen. Fun-key Events uit Schiedam verzorgt de exploitatie van deze evenementenlocatie. 

Voorste deel Bijbelhuis
Het Bijbelhuis dient bouwkundig ook nog grondig te worden gerenoveerd. Die ingrijpende renovatie zal voorlopig nog niet worden uitgevoerd. Jacques en Belinda Tange mogen er wel alvast hun intrek nemen met hun Galerie Jabelle. Het achterste deel van het pand is nog niet bruikbaar. Met diverse stempels en balken is het achterste deel gestut. Dit achterste deel wordt van het voorste deel afgesloten. Het voorste deel kan wél al worden gebruikt voor de galerie. 

DSC_0812 (2)

Toen wij er net voor het pinksterweekeinde een kop koffie dronken met Jacques en Belinda, stond de benedenverdieping vol met werk van de kunstenaar. In het pinksterweekeinde kwamen vrienden helpen om de werken naar de bovenverdieping te verhuizen. "Hoe we de wanden gaan verven weten we al, dat wordt een mooie kleur blauwgrijs, een kleur die Jacques ook vaak in zijn werken gebruikt", zo licht Belinda alvast een tipje van de sluier op. "Je ziet aan de linkerzijde ook een inham. Daar hebben we een speciale kleur voor in gedachten en een speciale bestemming, maar die houden we nog even geheim; het wordt leuk." Het oude plafond is beschadigd. "Dat lossen we op door er een plafond onder te spannen. Dat is een ingenieuze, betaalbare en snelle oplossing die er bovendien strak en goed uitziet", laat Jacques weten.

Pand Schie, vraagprijs 825.000 euro k.k.
Aanvankelijk was het de bedoeling van Jacques en Belinda om met galerie en atelier gevestigd te blijven in het door hen gehuurde pand Schie 50. Ze wilden dit historische pand kopen en ingrijpend verbouwen en er daarna ook gaan wonen. Jacques en Belinda hadden er inmiddels ontwerptekeningen voor laten maken. "De gemeente heeft het pand eerder dit jaar aan Van Wijnen verkocht (Van Wijnen is het bedrijf dat in het Dirkzwagergebied met woningbouw bezig is, red.) onder de voorwaarde dat ze het aan ons moesten aanbieden. Nou, daar is keurig aan voldaan, dat wel. De vraagprijs van 825.000 euro kosten koper vinden wij echter buiten proporties. Daarbij komt dat wij op onze kosten enkele bijgebouwen zouden moeten slopen en daaronder de grondsanering zouden moeten betalen. Ook was een voorwaarde dat we op onze grond twee parkeerplaatsen voor algemeen gebruik moesten aanleggen. Bovendien mocht het door ons verbouwde pand niet juridisch gesplitst worden. Dat zou nodig zijn omdat we er onze woning wilden hebben en onze bedrijfsruimte voor galerie en atelier. Het plan was dat het ook het culturele centrum zou zijn voor de nieuwe woonbuurt die er ontstaat." Belinda vult aan: "Maar 825.000 euro k.k. vragen voor een pand waarvan de waarde volgens de taxatie die wij hadden laten uitvoeren ergens tussen de 3 en 4 ton lag, vonden wij toch iets te gortig."

Culturele en creatieve broedplaats
Jacques en Belinda hebben inmiddels voor een andere oplossing gekozen. Het atelier is sinds kort gevestigd aan de Tuinlaan 76 in het gebouw De Molukken. Door Fun-key Events werd het echtpaar gewezen op de mogelijkheid van huur van het Bijbelhuis. "Het was een tegenvaller dat we het financieel niet haalbaar vonden om het pand aan de Schie te kopen, maar we krijgen er iets positiefs voor terug, vinden we", zo reageert Belinda. "En voor de stad is het ook goed, denk ik dat dit pand aan de Lange Haven een galerie is", voegt Jacques eraan toe. "Dit stukje stad wordt een culturele en creatieve broedplaats. We hebben allerlei ideeën. Zo staat onze concertvleugel nu in de Havenkerk. We kunnen concerten gaan organiseren. Van voorbijgangers, die enkele schilderijen achter het raam zien staan, krijgen we nu al - nog voordat we binnen klaar zijn en mensen kunnen ontvangen - positieve reacties."

Schienale
Jacques en Belinda hadden op feestelijke manier afscheid willen nemen van Schie 50 met een afsluitende expositie 'Schienale' getiteld. De Schienale ging weliswaar door, maar het feestelijk karakter kreeg een domper. Het stel had enkele weken geleden ter voorbereiding op de Schienale boodschappen gedaan en onder meer drie doosjes met wijn gekocht. Die doosjes net uit de auto gehaald en binnengezet in het pand aan Schie 50, kregen Jacques en Belinda bezoek van gemeentelijke toezichthouders. "We hebben inmiddels per brief een officiële bestuurlijke waarschuwing gekregen van de gemeente. In een galerie mogen we geen alcoholhoudende drank schenken, we mogen niets eens alcoholhoudende drank in onze galerie hebben staan, zo blijkt", zegt Belinda. "Wij hebben dat in onze 35 jaar ervaring als galeriehouder niet eerder meegemaakt, dat dit een probleem zou zijn", merkt Jacques op.

Als galeriehouders koppen bijelkaar steken
Belinda: "We mogen maximaal zes keer per jaar een glaasje wijn of een biertje schenken, zo blijkt, en moeten daarvoor wel een artikel 35 vergunning aanvragen, met daarbij een uitvoerige beschrijving, inclusief plattegrond. Het is niet alleen het extra papierwerk, maar ook red je het als galeriehouder niet met zes keer per jaar. Wat je kunt doen is een cateraar die een vergunning heeft inhuren, maar dat is kostenverhogend. Ook voor andere galeriehouders in Schiedam zal dit een probleem kunnen zijn. Het lijkt me goed dat we als galeriehouders in Schiedam daarover de koppen bijelkaar steken." 

NFT & MET AMS
Jacques Tange zal op 15 juni aanstaande deelnemen aan het MET AMS evenement in Amsterdam. Hij zal tijdens dit evenement 'live' schilderwerken maken. De schilderwerken zullen vervolgens te koop zijn als NFT (non-fungible token).

Werk Tange op '900 jaar Utrecht puzzel'
Jacques Tange heeft een beeld gemaakt van Nijntje.  Dat beeld staat sinds september 2016 op de Mariaplaats in Utrecht. Utrecht bestaat in 2022 900 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Ravensburger een legpuzzel gemaakt. Maarten van Rossem rijdt met het Nijntjebeeld van Tange in een bakfiets, zo is op de puzzel te zien.  

Foto boven het artikel: Jacques en Belinda Tange krijgen een kopje koffie met bonbons aangeboden als welkom door bijna-buren De Bonte Koe. "Onze goede relatie gaat al ver terug; De Bonte Koe -welk bedrijf in 2022 het 30-jarig bestaan viert- kocht ooit ons pand aan de Lange Haven 50", vertelt Jacques

Foto's hieronder: het voormalige pand van Tange aan Schie 50. Op de eerste verdieping van het pand zie je historische ornamenten. In het verre verleden was er in dit pand een bordeel gevestigd

DSC_0840

DSC_0844

07-06-2022