'Van het gas af'-verbouwing problematisch door asbest in flats?

Van het gas af? Er zijn steeds meer tegengeluiden

Van het gas af? Er zijn steeds meer tegengeluiden

SCHIEDAM - Er zijn zowel in Schiedam als landelijk steeds meer tegengeluiden te horen tegen het 'van het gas afhalen' van complete wijken.

door Jan Schrijver

Gisteren gaf het televisieprogramma Radar verschillende voorbeelden van projecten waarbij de bewoners de dupe werden van het 'van het gas afhalen' van hun huis en de monopoliesituatie die de energieleverancier krijgt. Hier kun je het item terugzien.
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/van-het-gas-af-warmtewet-beschermt-de-consument-onvoldoende/

Bewoners van Groenoord verenigden zich in een collectief (Het Collectief Groenoord) en hebben een video gemaakt van hun bezwaren. Verbouwingen in opdracht van Woonplus worden niet goed afgemaakt, nieuwe leidingen worden in het zicht aangelegd, er zou asbest aanwezig zijn in de woningen hetgeen een complicerende factor is bij verbouwen, zo betogen de makers van de video. De beelden laten voorbeelden zien van aldus de bewoners tekortschietend verbouwen, zoals lelijke gaten in de muren. Je kunt de video zien door op onderstaande afbeelding te klikken.

In een eerdere ingezonden brief op onze website werden veel van in de video genoemde bezwaren op een rij gezet door bewoners van een flat aan het Albert van Raalteplein in Groenoord, die brief lees je hieronder:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/bewoners-van-raalteplein-verenigen-zich-tegen-verbouwingsplannen-woonplus

Het AD laat vandaag hoogleraar Han Slootweg aan het woord, directeur van netbeheerder Enexis. Vooral in oudere woningen is het bijna onmogelijk om zonder cv-installatie een behaaglijk klimaat te scheppen, heeft hij berekend. Hij vindt het verstandig om het gasnet te handhaven. Door het huidige netwerk aan gasleidingen kunnen in de toekomst ook andere soorten gas naar de huizen worden getransporteerd. Hier lees je het interview:
https://www.ad.nl/wonen/bijna-helft-oudere-huizen-steenkoud-zonder-gas~a1e7c0f5/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

Wij plaatsten twee weken geleden berekeningen van een eigenaar van een flatwoning in Groenoord: Eigenaar van appartement rekent zich tienduizenden euro's armer, je kunt dat hier lezen:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/groenoord

Lees ook onze eerdere artikelen over dit onderwerp:

Gemeenteraad besluit met 19 voor en 16 tegen, Schiedam Groenoord gaat van het gas af https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/schiedam-groenoord-gaat-van-het-gas-af

Groenoord krijgt 'bejaardenhuizen' voor mensen met migratieachtergrond
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/groenoord-krijgt-bejaardenhuizen-voor-mensen-met-migratieachtergrond

OPS vraagt college B&W om openbaarmaking van Groenoord-deals
'Van het gas los' is aangenomen, maar kregen alle raadsleden vooraf zelfde informatie?
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/van-het-gas-los-is-aangenomen-maar-kregen-alle-raadsleden-vooraf-zelfde-informatie

Afbeelding boven het artikel: fragment uit video van Het Collectief Groenoord

 

 

 

09-02-2021