PvdA vraag aan college van B&W over nieuwbouwproject in Nieuwland:

Waarom is de moestuin op Wibautplein minstens een jaar te vroeg verwijderd?

Waarom is de moestuin op Wibautplein minstens een jaar te vroeg verwijderd?

SCHIEDAM - Op het Wibautplein in Schiedam Nieuwland gaan ruim 130 woningen gebouwd worden. De bouw kan naar verwachting in de tweede helft van 2022 starten. Waarom moest de succesvolle moestuin voor de Voedselbank daar nú al verdwijnen, vraagt de PvdA zich af.

Je kunt over deze plannen voor de bouw van 132 woningen lezen in onze eerdere artikelen onder de navolgende links:

Wellicht komt er een gemeenschappelijke moestuin terug op het Wibautplein; de eerste woningen kunnen medio 2023 opgeleverd worden
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/de-eerste-woningen-kunnen-medio-2023-opgeleverd-worden

Er komen 132 woningen, zowel koophuizen als huurhuizen in vrije sector; Plan WIJpark; zo gaat het Wibautplein eruitzien
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/plan-wijpark-zo-gaat-het-wibautplein-eruitzien

De PvdA schrijft in de inleiding op de schriftelijke aan het college van B&W: "Het plangebied (het Wibautplein) fungeerde tot eind vorig jaar als belangrijke basis voor bewoners- en vrijwilligersinitiatieven, waaronder de moestuin (Wibauttuin) voor de Voedselbank. De Wibauttuin was een bewonersinitiatief in het kader van “Nieuwland aan Zet” en heeft samenwerking gezocht met de Stichting Tuinieren voor de Voedselbank Schiedam. Daarbij zetten deze partijen zich in voor meer verantwoorde biologisch geteelde producten voor de Voedselbank.

In september 2020 kregen zij te horen dat het plein per 1 januari 2021, ontruimd moest zijn. Dit heeft ertoe geleid dat initiatieven, zoals de moestuin en onderkomens voor vrijwilligers en de meidengroep eind vorig jaar, volgens afspraak zijn gestopt en de voorzieningen verwijderd zijn."

Nu blijkt, zo concludeert de PvdA, dat de ontruiming  een jaar later had kunnen plaatsvinden. Welke grootschalige en/of langlopende werkzaamheden gaan er tussen nu en eind 2022 worden verricht in het plangebied? Indien er niet of nauwelijks sprake is van langlopende werkzaamheden in het plangebied, waarom moest de moestuin voor de voedselbank dan per 1 januari jl. worden gedwongen om, dus bijna twee jaar vóór de eerste paal, te worden geruimd?

De PvdA meent dat hierdoor:
"• minstens één oogstseizoen/kalenderjaar verloren is gegaan;
• de voedselbank minstens één kalenderjaar te vroeg de oogst van de moestuin heeft misgelopen;
• een bewonersinitiatief door deze vroegtijdige ontruiming is gefrustreerd;
• en er vervolgens in geen enkele alternatieve invulling van het plangebied tot eind 2022 door uw college (gedoeld wordt hier op de verantwoordelijke wethouder Fahid Minhas, red.) is voorzien, waardoor het aanzien van de omgeving voor omwonenden door uw toedoen tot eind 2022 is verslechterd?"

De projectontwikkelaar heeft aangegeven (zie ons artikel onder bovengenoemde twee links) heeft aangegeven op verzoek van de bewoners graag een moestuin op het Wibautplein te plannen. 

Over dit laatste punt vraagt de PvdA:
"Klopt het dat er in januari 2021 vanuit de projectontwikkelaar contact is opgenomen met de Stichting Tuinieren voor de Voedselbank Schiedam om een moestuin te starten op het Wibautplein?
Kan het college toelichten waarom de vrijwilligers in september 2020 wordt gemeld dat de moestuin voor de Voedselbank met ingang van 1 januari 2021 verwijderd moest zijn, om vervolgens begin januari 2021 door de projectontwikkelaar de vrijwilligers bij de Voedselbank te verzoeken om een moestuin te starten?"

Bron afbeelding gemeente Schiedam

23-01-2021