Wanneer mag je als 'mantelzorger' tijdens de avondklok toch op straat zijn?

Wanneer mag je als 'mantelzorger' tijdens de avondklok toch op straat zijn?

SCHIEDAM/DEN HAAG - Woensdag zei premier Rutte tijdens de persconferentie over de avondklok dat er voor mantelzorgers een uitzondering geldt op de avondklok. In de lijst met uitzonderingen die inmiddels is gepubliceerd door de Rijksoverheid wordt de term mantelzorg echter niet expliciet genoemd. Hoe zit dat?

Een van de uitzonderingen op de avondklok die door de Rijkoverheid genoemd wordt is:
"Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft."

Navraag bij het ministerie van Justitie en Veiligheid leert ons dat onder deze formulering 'mantelzorg' valt. De voorlichter van het ministerie antwoordt ons op onze vraag onder welke uitzondering mantelzorg valt:
"Met een ‘eigen verklaring avondklok‘ kunnen mensen naar buiten om zo nodig mantelzorg te verlenen (= hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon)."

Minters Mantelzorg heeft om duidelijkheid te scheppen de bij deze organisatie geregistreerde mantelzorgers als volgt geïnformeerd:
"Tijdens de persconferentie van woensdagmiddag 20 januari is gesproken over een avondklok. Mantelzorgers mogen tijdens deze avondklok over straat om zorg te verlenen die niet kan wachten. Wel is het noodzakelijk dat zij een verklaring noodzakelijk mantelzorg' bij zich hebben. Onze eigen verklaring van inschrijving voldoet niet aan de gestelde eisen. 

Klik hieronder voor de mantelzorgverklaring die wel van toepassing is: https://backend.mantelzorg.nl/app/uploads/2021/01/Eigenverklaring_avondklok.pdf

Het is hierbij belangrijk dat de zorg die wordt verleend tussen 21.00 en 4.30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. 

Het gaat dus echt om noodzakelijke mantelzorg zoals bijvoorbeeld het naar bed helpen van een oudere op leeftijd die nog op zichzelf woont en dat niet meer alleen kan. Of in het geval van calamiteiten." 

Lees hier onze eerdere artikelen over de avondklok:

https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/hier-lees-je-de-lijst-van-uitzonderingen-op-de-avondklok

https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/er-komt-mogelijk-avondklok-die-op-zijn-vroegst-zaterdag-ingaat

 

 

22-01-2021