Collectief Groenoord: '90% bewoners van onze flat niet (goed) geïnformeerd over asbest'

'Welles nietes' tussen bewoners Groenoord en Woonplus gaat verder

'Welles nietes' tussen bewoners Groenoord en Woonplus gaat verder

SCHIEDAM - De bewoners van huurhuizen die verenigd zijn in 'Het Collectief Groenoord' blijven strijden tegen hun huisbaas Woonplus. Zij stellen niet dan wel niet voldoende geïnformeerd te zijn over de aanwezigheid van asbest in hun huurhuis. Vanavond is een nieuwe video verschenen, waarin de verenigde bewoners ingaan tegen hetgeen door Woonplus-directeur Emile Klep beweerd wordt in een interview dat hij gaf aan SchieTV.

Je kunt de video van 'Het Collectief Groenoord' op YouTube starten door onderstaande afbeelding aan te klikken.

In de video van 'Het Collectief Groenoord' worden verschillende bewoners van het Albert van Raalteplein aan het woord gelaten die aangeven niet of niet afdoende te zijn geïnformeerd over de aanwezigheid van asbest in hun woningen.

Brief van 'Het Collectief Groenoord' aan Woonplus
In een brief van 20-2-2021 van 'Het Collectief Groenoord' aan Woonplus lezen wij onder meer: "U geeft aan dat alle bewoners een flyer hebben gekregen over asbest. Zoals u zelf kunt zien betreft dit een algemene flyer. Niet staat vermeld dat er asbest in onze huizen is en waar. Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat in ieder geval 90% van de bewoners van onze flat niet is geïnformeerd. Twee personen hebben aangegeven te hebben gehoord dat er alleen in en onder de vensterbanken asbest aanwezig was. Een van deze twee bewoners heeft de vraag gesteld: “en nergens anders?” Waarop uw medewerker had geantwoord: “dat klopt.” Hoe verklaart u deze zeer kwalijke passieve houding? U heeft een bezwaarde informatieplicht. Dit gaat over onze gezondheid!
- Wij willen inzage in de rapporten naar asbestonderzoek in de flat aan het Albert van Raalteplein of een vergelijkbare flat. Uit de flyer blijkt niet dat er asbest in de muur zit."

Eerdere artikelen over onder meer asbest
Hier lees je onze eerdere artikelen onder meer over asbest in de woningen in Groenoord:

Woonplus bevestigt aanwezigheid van asbest in woningen Groenoord
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/woonplus-bevestigt-aanwezigheid-van-asbest-in-woningen-groenoord

Van het gas af, er zijn steeds meer tegengeluiden
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/van-het-gas-af-er-zijn-steeds-meer-tegengeluiden

Reactie Woonplus
Woonplus heeft een webpagina online gezet met zestig kritische opmerkingen van huurders van het Albert van Raalteplein in Groenoord met de reacties van Woonplus op deze opmerkingen. Twee van de zestig reacties gaan over asbest.

"Woonplus zwijgt over asbest", aldus bewoners. Reactie Woonplus: "Dit is onjuist. In de Klankbordgroep waar bewoners van het Albert van Raalteplein zitting hebben en waar ook bewoners van het Collectief voor uitgenodigd zijn, maar helaas hebben afgezegd, is dit in alle openheid besproken.

Bij alle huurcontracten die Woonplus aangaat voor woningen die voor 1994 zijn gebouwd, wordt in het huurcontract aangegeven dat er mogelijk asbest in de woning is. Daarnaast ontvangen bewoners de flyer Veilig omgaan met asbest."

"In december zijn in sommige woningen gaten in de leidingschacht gemaakt die nog niet zijn hersteld", aldus bewoners. Reactie Woonplus: "Het klopt dat Woonplus in december is gestart met een onderzoek naar de riolering in de flat en dat hiervoor inspectiegaten zijn gemaakt. Dit onderzoek is onlangs afgerond. De uitgevoerde inspecties hebben uitgewezen dat de standleidingen (riolering) vervangen moeten worden. In 2021 gaan we dit, tijdens de uitvoering van de aanpak woningverbetering, uitvoeren. De inspectiegaten, die nodig waren voor het uitvoeren van de inspecties, zijn gemaakt in wanden waarin geen asbesthoudend materiaal is verwerk. De inspectiegaten worden in overleg met de bewoners in februari dichtgemaakt en afgewerkt."

Hier lees je alle zestig door Woonplus behandelde punten:
https://www.woonplus.nl/ik-huur/overige-vragen/van-raalteplein/

Vragen Ouderenpartij Schiedam over 70% instemming
Ouderenpartij Schiedam stelde onlangs schriftelijke vragen aan het college van B&W over de toezegging door B&W dat 70% van de bewoners van een flat dient in te stemmen met het 'van het gas los gaan' van hun flat. "Nu Woonplus dit tegenspreekt, wil OuderenPartij Schiedam herbevestiging van eerdere toezegging", aldus deze partij. Dat artikel kun je hier lezen.

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/toegezegd-was-dat-70-van-flats-in-groenoord-voor-moet-zijn-om-van-het-gas-af-te-gaan

 

23-02-2021