SCHIEDAM - Donderdag 23 september jongstleden schoven dertig leden van GroenLinks Schiedam bij elkaar aan tafel in sociaal restaurant Hotspot Hutspot. Van iemand die sinds een maand lid is van de partij, tot iemand die oorspronkelijk lid werd van de CPN en van iedereen ertussenin. Een terugblik op deze bijeenkomst.
De dertig aangeschoven leden waren erg blij elkaar eindelijk weer eens te treffen. Anderhalf jaar was dit door de pandemie niet of nauwelijks mogelijk. Op informele wijze konden de leden onder het genot van een maaltijd kennismaken en bijpraten met alle fractieleden, bestuursleden en kaderleden. De corona-situatie gebood nog wel gepaste afstand van elkaar te houden en aan tafel te blijven zitten, zodat rouleren tussen de verschillende tafels moeilijker lag dan gewoonlijk. De aanwezigen namen dat voor lief, want wat overheerste was de blijdschap van het echte ontmoeten.
Tussen de gangen door ontpopte oud-wethouder Johan Grijzen zich als een gespreksleider, die bij Op1 geenszins uit de toon zou vallen. Op een bij de aard van de bijeenkomst passende wijze wist hij op luchtige wijze ernstige onderwerpen ter sprake te brengen. Hij interviewde fractieleider René Karens en fractieleden Sandra Mantingh en Bart Voortman, alsook campagneleidster Sun van Dijk (raadslid fractie Van Dijk; lid GroenLinks). Ook bevroeg Grijzen Jeroen Ooijevaar, zijn sinds kort collega oud-wethouder, over het uit de coalitie treden en over de mobiliteitsopgave die er nog steeds ligt.
WIJ MOETEN ZEER ZORGVULDIG OMGAAN MET BESCHIKBARE RUIMTE
Jeroen Ooijevaar: “Als er geen vertrouwen meer is dat afspraken nagekomen worden door de andere coalitiepartijen, vind ik de stap om uit de coalitie te treden - hoe spijtig ook - volkomen terecht. Ik dank onze fractie en die van PS voor de loyaliteit die ik steeds heb mogen ervaren.”
De mobiliteitsvisie was door de gemeenteraad breed vastgesteld. De uitvoering ervan bleek echter niet op steun van alle coalitiepartijen te kunnen rekenen. Jeroen Ooijevaar over de mobiliteitsopgave die er nog steeds ligt: “We moeten ons realiseren dat onze stad tot de dichtstbevolkte van ons land hoort. Binnen die al zo drukke stad willen we 6000 woningen toevoegen en is er ruimte nodig voor werken en uiteraard ook voor groen.
Daarom moeten we zeer zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte. We willen mensen niet uit hun auto pesten, maar hun wel aantrekkelijke alternatieven bieden om te kunnen lopen, fietsen of met het OV te gaan, zodat de keuze niet meer vanzelfsprekend op de auto hoeft te vallen. Alleen zo kunnen we zorgen dat we kunnen blijven bouwen terwijl de stad bereikbaar, gezond en leefbaar blijft.”
Had het uit de coalitie stappen ook te maken met de wisselingen binnen het college, waaronder het naar de Tweede Kamer vertrekken van VVD-wethouder Minhas, zo vroeg Grijzen. Jeroen Ooijevaar: “De coalitie bestond uit nogal uiteenlopende partijen met als uitersten van het spectrum aan de ene kant GroenLinks en aan de andere kant de VVD. Nu was Fahid Minhas een VVD’er met progressieve inslag. Fahid was in staat om door politieke dogma’s heen te kijken en zag dat als je een forse woningbouwopgave hebt, je dat niet kan doen zonder ingrepen in groen, duurzaamheid en mobiliteit.
Fahid vertrok naar de Tweede Kamer en helaas moest ook Marcel Bregman van D66 een stapje terugdoen. Daarmee verdwenen mijn progressieve bondgenoten uit het college en werd het een behoorlijk eenzame opgave om te werken aan langetermijnoplossingen. Het gevolg is dat de bewoners van Schiedam nu nog langer geen parkeerplek kunnen vinden en in de file blijven staan.”
MEERDERHEDEN GAAN ZOEKEN PER PUNT
Samenwerken is een groot goed, zo benadrukten ook de andere geïnterviewden. Ten aanzien van huiselijk geweld bijvoorbeeld zijn er door goede samenwerking ‘over de partijen heen’ diverse initiatieven tot stand gekomen. Nu GroenLinks geen coalitiepartij meer is, maar de komende zeven maanden oppositie gaat voeren, zal ook de constructieve samenwerking gezocht blijven worden.
“Waar we vóór waren toen we in de coalitie zaten, daar zijn we ook vóór nu we in de oppositie zitten”, is het gemeenschappelijk geluid dat je hoort bij de geïnterviewden, want “om uit de coalitie te stappen had met principes te maken dat je je aan afspraken moet houden. En omgekeerd hoort hier ook bij: wij blijven ons aan onze afspraken houden”.
Oppositie voeren biedt ook nieuwe kansen. “We zullen nu op verstandige wijze meerderheden gaan zoeken met andere fracties op punten die voor ons als GroenLinks er toe doen”, zegt Bart Voortman. “Dat sommige partijen zich momenteel in de landelijke politiek in een benarde positie bevinden, zal dat naar mijn idee niet moeilijker maken. Wat je lokaal met elkaar als partijen kunt bereiken, staat toch voor een groot deel los van landelijke politieke verhoudingen.”
ENERGIETRANSITIE GAAN MENSEN OOK IN HUN PORTEMONNEE OP VOORUIT
Sandra Mantingh, die en passant nog bekend maakte binnenkort enkele weken met zwangerschapsverlof te gaan, haalde aan dat de opdracht tot verduurzaming niet iets is waar Schiedam als gemeente alleen in staat. Het is immers een landelijke opdracht die gemeenten daartoe krijgen. Dat geldt dus ook voor de energietransitie waar inmiddels concrete stappen voor zijn gezet voor de wijk Groenoord.
“Het van het gas los gaan in Groenoord mag absoluut niet ten koste gaan van de mensen daar. Groene en sociale vooruitgang moeten hand in hand gaan. Overigens, met de verwachte stijging van de gasprijzen, wordt het duidelijker dat de mensen er ook in hun portemonnee op vooruit zullen gaan.”
NIEUWE IDEEËN HOTSPOT HUTSPOT
Ook de oprichter en manager van Hotspot Hutspot, Bob Richters, voerde het woord. Hij refereerde aan de vlag met zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de vlag die vandaag voor het stadskantoor gehesen is. “Pikken jullie er zo’n doelstelling uit, beter nog, pik er meer of alle doelstellingen uit. Denk eens aan gezinnen met vijf personen die van honderd euro per week moeten leven, dat is best stressvol. Maar die zijn er wél, in Schiedam!”
Bob Richters blijft strijden tegen armoede en blijft met Hotspot Hutspot sociaal vernieuwen. “Het bezorgen van eten gaan we combineren met het geven van rijles aan onze medewerkers. Dan snijdt het mes echt aan twee kanten. Misschien worden ze daarna wel bezorger bij Picnic. En een droom wil ik met jullie delen: een Hotspot Hutspot hotel, zodat mensen niet op straat hoeven te slapen en zodat mensen die in het hotel werken verder kunnen komen.”
VOEDING, OOK VOOR DE GEEST
Na deze informele avond in het sympathieke restaurant aan de Kloosterplaats in Schiedam gingen mensen voldaan naar huis. Zij hadden genoten van een op reststromen gebaseerde smakelijke maaltijd, plus een flinke portie voeding voor de geest.
Tekst: GroenLinks Schiedam
Foto: bron GroenLinks Schiedam
(advertorial)
Lees ook:
Alle inwoners hebben recht op rust