SCHIEDAM - In december werd door de gemeenteraad aangenomen dat Schiedam Groenoord 'van het gas af' zou moeten. Maar kregen alle raadsleden vooraf dezelfde informatie. OPS vermoedt van niet. De partij vroeg op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) opheldering aan burgemeester en wethouders. Fractieleider Maarten Reuderink ontving per brief een antwoord. De brief en enkele gegevens uit de verstrekte documenten, waaronder Whatsappverkeer tussen wethouders en een raadslid, kun je hieronder samengevat lezen.
Hier lees je ons eerdere artikel, toen de Ouderenpartij Schiedam (OPS) het beroep op de Wob deed:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/van-het-gas-los-is-aangenomen-maar-kregen-alle-raadsleden-vooraf-zelfde-informatie
Foto hierboven is uit interview door Jan Willem de Boer van JW TV met Maarten Reuderink:
29-3-2021 - Raadslid maakt wethouder voor leugenaar uit en veronderstelt bonje tussen gemeente en Woonplus | artikel (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/raadslid-maakt-wethouder-voor-leugenaar-uit-en-veronderstelt-bonje-tussen-gemeente-en-woonplus
De samengevatte brief van B&W aan Reuderink:
"Geachte heer Reuderink.
Op 5 januari 2021 ontvingen wij uw verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) over samengevat ‘Nieuwe Energie voor Groenoord (verder NEvG) en in relatie daarmee de bouw van seniorenwoningen voor mensen met een migratieachtergrond.’
(Dan volgt driemaal dat het het geven van antwoord moet worden opgeschort.)
(Vervolgens om welke informatie het gaat, zoals:)
De mogelijke toezegging door Woonptus aan een politieke partij over de bouw of realisatie van woningen voor senioren met een migratieachtergrond.
Specifiek vraagt u om correspondentie over de behandeling van het voorstel Nieuwe Energie voor Groenoord in de raadscommissie van 9 december 2020 tussen collegeleden en leden gedeputeerde staten.
Alle informatie en correspondentie tussen de gemeente Schiedam, WoonPlus en andere partijen over vastgoedprojecten waarin WoonPlus een rol speelt (in de breedste zin) en waarin de bijdrage van WoonPlus een rol speelt (of kan spelen) voor het voldoen aan subsidievoorwaarden, zoals (maar niet beperkt tot) een bijdrage in het kader van cofinanciering.
Per onderdeel is een aantal zoektermen bij wijze van voorbeelden meegegeven:
*voor onderdeel : Seniorenwoning -DENK — Migratieachtergond—WoonPlus—Woonvisie.
*voor onderdeel : voorstel Nieuwe energie voor Groenoord -Provincie Zuid-Holland - Raadscommissie 9 december 2020
*voor onderdeel : een combinatie van subsidie(voorwaarden)/vastgoedprojecten/Woonplus. Overzicht van documenten die onder de reikwijdte van het verzoek vallen
Bij dit besluit op uw Wob-verzoek is een overzicht gevoegd van de documenten/bestanden die
onder de reikwijdte van uw verzoek vallen. Het betreft in totaal 13 documenten.
Wettelijk kader
Op grond van artikel 3 van de Wob kan een ieder een verzoek om informatie neergelegd in documenten over een bestuurlijk aangelegenheid richten tot een bestuursorgaan.
Zienswijzen derden belanghebbenden
De documenten 1,2,3, 4, 6 en 7(onderdeetl) en 8, 9, 10, 11, 12 (onderdeel 2) hebben betrekking op correspondentie met derden. Deze derde-belanghebbenden zijn, gelet op artikel
4:8 van de Algemene wet bestuursrecht, in de gelegenheid gesteld om een zienswijze te geven
over de openbaarmaking van de door u verzochte informatie voor zover die op hen betrekking
heeft. Alle belanghebbenden hebben een zienswijze ingediend.
Overwegingen/beoordeling
Wij stellen voorop dat wij — gelet op het uitgangspunt van openbaarheid — alle documenten
integraal openbaar verstrekken die wij na onze afwegingen kwalificeren als openbaar te
verstrekken. U vindt dat terug in bijgevoegd overzicht. Hieronder gaan wij nader in op enkele
specifieke documenten, die wij na onze afweging kwalificeren als gedeeltelijk of integraal niet
openbaar te verstrekken, op gronden zoals genoemd in de Wob.
Voor enkele onderdelen van de documenten 3, 4, 11 en 12 geldt dat openbaarmaking zou leiden tot onevenredige benadeling van het college en/of derden. Deze documenten maken wij openbaar, onder weglakking van deze onderdelen. Ook document 10 bevat onderdelen die bij openbaarmaking tot onevenredige benadeling van het college en derden zou leiden. Voor document 10 geldt dat na weglakking van deze onderdelen (en die genoemd onder intern beraad/persoonlijke beleidsopvattingen) er geen informatie met een zelfstandige betekenis overblijft. Document 10 wordt om die reden in zijn geheel niet openbaar gemaakt. Het
openbaar bestuur —in dit geval het college— is erbij gebaat dat bepaalde contacten vertrouwelijk kunnen plaatsvinden. In het geval tot openbaarmaking wordt overgegaan, zullen die contacten in de toekomst stroever verlopen en zullen derden zich terughoudender opstellen bij het delen van informatie. Dit vormt een belemmering in de taakuitoefening van het college, in het bijzonder t.a.v. het proces ‘Nieuwe Energie voor Groenoord’ welk proces nog geruime tijd zal voortduren. Zie ook ECLI:NL:RVS:2o2o:1595 en ECLI:NL:RVS:2o18:2r43"
- einde samengevatte brief -
Document 10 wordt dus niet verstrekt. Er zijn meer documenten die (niet geheel) zullen worden verstrekt of waarin weglakkingen zijn.
Conclusies OPS
Ouderenpartij Schiedam concludeert uit de wél verstrekte documenten:
"Minhas overlegt met Ergin sterk ten detrimente (ten nadele van, red.) van zijn eigen fractievoorzitter.
Al in december was bekend dat Woonplus de mogelijkheid voor juridische stappen nadrukkelijk openhield.
DENK heeft wel degelijk onderhandeld over een 'Turks bejaardenhuis' mogelijk en blijkbaar bij voorkeur in Groenoord Zuid."
Uit de ingevolge de Wob verstrekte documenten lezen we onder meer:
VVD-wethouder Fahid Minhas kijkt voor het 'van het gas los gaan' verder dan alleen Groenoord. Maar, zo waarschuwt hij zijn VVD-fractiehouder Onno Spek: "Als er in de gemeenteraad geen draagvlak te vinden is voor de aanpak in Groenoord, acht ik de kans op aansluiting op het warmtenet via een wijkaanpak voor de overige door te exploiteren Woonplus woningen de komende jaren (de warmte transitievisie ten spijt) op zeer laag tot nihil."
Ook schrijft Minhas aan de VVD-fractievoorzitter: "De woningportefeuille van Woonplus is verouderd. De afgelopen twintig jaar is maar 5% van de voorraad vernieuwd tegenover 16% gemiddeld in Nederland."
Dat gemeentepolitieke besluitvorming niet alleen in de raadszaal plaatsvindt, op de zetels en in de wandelgangen, is al zo oud als de weg naar Kralingen. Tegenwoordig zijn er echter veel meer communicatiekanalen bij gekomen, wat het totaal aan informatiestromen diverser, omvangrijker en nog minder transparant maakt. Maar gelukkig, ook communicatie via social media en berichtendiensten als WhatsApp wordt steeds vaker ontsloten. Nu is het erg moeilijk om bijvoorbeeld fragmenten uit WhatsApp-communicatie op zichzelf staand te beoordelen, maar het kan wel duidelijk maken dat er 'gegeven en genomen en uitgewisseld' wordt in het politieke krachtenveld. Daarom tref je hieronder enkele fragmenten uit Whatsapp-berichtenverkeer aan:
Dan willen we de lezer een e-mail van Woonplus-directeur Klep aan DENK-fractievoorzitter Ergin niet onthouden (op 15 december, 12.04 uur, op de dag waarop 's avonds de raadsvergadering plaatsvindt over het voorstel aan de raad dat 'van het gas los gaan van Groenoord' betreft en dat in de nacht van 16 december dus ook daadwerkelijk wordt aangenomen):
"Dag Dogukan,
Naar aanleiding van ons gesprek vanmorgen heb ik twee zaken uit laten zoeken.
Hierbij bevestig ik dat wij in onze meerjarenbegroting ruimte hebben opgenomen voor maatschappelijk vastgoed (=een wijkvoorziening) van 300.000 euro. Daarvoor moet je denken aan 100-150m2. Op een later moment zullen we kunnen bepalen of dit een losstaande of juist aan een complex gekoppelde voorziening moet zijn. Dat is voor de nadere uitwerking.
Voor wat betreft de realisatie van seniorenwoningen in Groenoord zijn concreet: 78 appartementen
in Groenoord-Zuid (verdeeld over twee gebouwen; 39 per apart gebouw). En 60 appartementen op het Bachplein (in een groter complex met ca. 100 woningen). Oplevering in Groenoord-Zuid zou al in 2024 kunnen plaatsvinden. Ons voorstel zou zijn dat je voor elkaar krijgt in het overleg vandaag om in Groenoord Zuid, 39 woningen geclusterd in één senioren complex te bestemmen voor senioren met een migratieachtergrond. Hiermee kan dan maximaal invulling worden gegeven aan activiteiten die aansluiten bij de specifieke doelgroep. Ik hoop ga ervan uit dat je hier nu voor dit moment genoeg aan hebt."
In document 7 zie je een berichtenwisseling tussen wethouder Minhas en fractievoorzitter DENK Ergin, op de avond en de nacht van de bespreking van het raadsvoorstel. We laten drie schermprints zien. Wit zijn teksten van Ergin, groen van Minhas.