Historische Vereniging vindt dat school monumentale status verdient

Sloop niet, maar bewaar dit gebouw met hoge erfgoedwaarde

Sloop niet, maar bewaar dit gebouw met hoge erfgoedwaarde


SCHIEDAM - Marianne Ames, voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam, heeft mede namens de Werkgroep Historische Bebouwing van deze vereniging een verzoek gericht aan burgemeester en wethouders om het voormalige schoolgebouw in Tuindorp niet te slopen. Dit gebouw heeft een hoge erfgoedwaarde en vormt het hart van deze buurt. Je kunt het verzoek hieronder lezen.

"De Historische Vereniging Schiedam heeft via de plaatselijke pers en berichten van omwonenden en  gebruikers vernomen dat het gemeentebestuur overweegt het voormalige schoolgebouw aan de Iepenlaan in Tuindorp Kethel te laten slopen en te vervangen door woningbouw.

Van de buurten die zijn gebouwd in de wederopbouwperiode hebben er maar twee hun oorspronkelijke karakter en kwaliteit behouden; het centrum gebied van Nieuwland rond de Mrg. Nolenslaan en Tuindorp Kethel, gebouwd in 1952-1953. 

Dit laatste gebied is uitgebreid onderzocht en beschreven in het rapport De wederopbouw in Schiedam 1940-1965, Deel 1, in opdracht van de gemeente Schiedam opgesteld door Hebly Theunissen architecten e.a.

Met een goed oog voor hun kwaliteit is in 1998-2001 een groot deel van de woningen in Tuindorp Kethel gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling en detaillering van de gevels en daken (zie de publicatie: Tuindorp Kethel, noddy, noddier, noddiest.). Het samenhangende karakter van de buurt is hiermee behouden gebleven. 

Het hart van het stedenbouwkundige plan wordt gevormd door een open ruimte met daarop een zesklassige school. Deze open ruimte en de school in de karakteristieke wederopbouw-stijl maken een onlosmakelijk deel uit van het geheel.

ziel

Citaat uit bovengenoemd rapport: 'Tuindorp Kethel is een uitmuntend voorbeeld van een vroeg naoorlogs kleinschalig tuindorp. Bij het ontwerp van de buurt is welbewust vormgegeven aan een gemeenschap. Dit gemeenschapsideaal is tot op de de dag van vandaag nog steeds voelbaar in de ruimtelijke opzet van het  geheel.'

Zowel het stedenbouwkundige plan als geheel, als de school in het bijzonder, zijn in bovengenoemd rapport geclassificeerd met een hoge erfgoedwaarde van 3,5. Deze hoge waarde waarde leidt tot de aanbeveling deze elementen voor de toekomst te behouden.

Ons dringende verzoek is dan ook om de school aan de Iepenlaan 45 te behouden en het aan te wijzen als gemeentelijk monument. 

Voor een uitgebreidere motivatie van onze voordracht van de school tot gemeentemonument, verwijzen wij naar het voornoemd onafhankelijke advies, waarin het stedenbouwkundige plan en de school worden beschreven en gewaardeerd."

Lees ook dit artikel van vandaag: 'Wethouders komen en gaan, én laten een verminkt Tuindorp achter':
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/wethouders-komen-en-gaan-en-laten-een-verminkt-tuindop-achter

Lees hier ons eerdere artikel over de door bewoners van Tuindorp gestarte petitie:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/bewonersvereniging-tuindorp-start-petitie-tegen-sloop-martinusschool

Lees hier ons eerdere artikel over door raadsleden gestelde schriftelijke vragen aan B&W:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/stelligheid-over-woningbouwplan-op-plek-oude-school-is-onterecht

Foto's © De Schiedammer Online

15-01-2021